Raščistite odmah sa sobom. Da li je korišćenje obrnute psihologije manipulacija? Jeste. Da li ste spremni na sve, da vratite bivšeg? Ako niste, ne pokušavajte sa obrnutom psihologijom, a razmislite i o tome koliko ćete poštovati nekog ko je naseo na vaše trikove. Kada budete načisto, dajte sebi blagoslov, zavrnite rukave i prionite na posao. Neće uvek biti suptilno, a ni lako. 

Dakle, obrnuta psihologija u suštini znači da nekoga navodite da učini nešto što želite da učini, sugerišući mu da uradi upravo suprotno. Recimo – prestanite, molim vas, da čitate ovaj tekst. Da li ste prestali? 

Čak i ako ovo smatrate jefinim trikom, pročitaćete još nekolik pasusa, čisto da vidite kuda vodi ova priča, ili da se uverite da je totalno bez veze. 


Obrnuta psihologija radi. Nije to samo trik koji roditelji koriste da izađu na kraj sa jogunastom decom. U borbi za vraćanje partnera, ona je veoma efikasno oruđe. 

Kada neko oseti da mu je oduzeta kontrola, pokušava da je vrati, tako što čini suprotno od onog što se od njega traži.  Podsvest vidi da joj nešto važno izmiče (kontrola) i traži način da to zaustavi i kao prvi mehanizam uključuje ponašanje suprotno od onog koje se traži. Kada shvatite kako to funkcioniše, možete navesti nekoga da učini i ono što ne želi i što je suprotno njegovim interesima. Primer za to je izazivanje – kada nekome kažete da nema hrabrosti da nešto uradi, on će najverovatnije pokušati da dokaže da niste u pravu i da sme da uradi bilo šta, čak i ako ga to zaista brine i plaši. Možda bivši ne pokazuje znake da želi da nastavi vezu sa vama, ali vi mu možda možete ponuditi odgovarajući izazov. 

Obrnuta psihologija se zaista svodi na kontrolu i komunicira sa egom osobe kojom pokušavate da manipulišete. Ako možete nečijoj podsvesti poslati poruku da joj se oduzima kontrola, uručili ste izazov. Podsvest te osobe će, u saradnji sa njenim egom, obaviti sav posao. 

Comments