Veze ti se uglavnom odvijaju i završavaju na sličan način, izgleda da privlačiš određenu vrstu tipova – ili oni privlače tebe – koji će ti obezbediti dovoljnu količinu patnje, sumnje u sebe, nesigurnosti i povređivanja. Htela bi da izađeš iz tog začaranog kruga, jasno ti je da imaš pogrešne predstave o ljubavi i da je potrebno da menjaš svoja uverenja, da bi isključila negativne obrasce i jasno ti je da to nije jednostavno ni lako. Pokušaj da sebi postaviš sledeća pravila i da ih uvedeš u praksu, pa ćeš sledeći put možda izabrati bolje.

Postavi granice i nastoj da ih se držiš

Budi svesna svojih slabih tačaka i pokušaj da se zaštitiš postavljanjem i čuvanjem granica. To neće biti lako, ali je neophodno. Ako se pitaš šta je uopšte granica – to je ono preko čega nešto prestaješ da tolerišeš, dižeš uzbunu ili se samo okrećeš i odlaziš. Recimo, odlučiš da više nećeš tolerisati sebična ponašanja svog partnera i to što njega nije briga kako se osećaš zbog njegovog ponašanja. Nije toliko teško doneti odluku i postaviti granicu, ali je jako teško držati se svoje novopostavljene granice. Prvo treba da ubediš partnera da si ozbiljna u svojoj odluci, jer on neće početi da poštuje tvoje granice, samo zato što si ti objavila da ih postavljaš. Gaziće ih i do sada, možda i sa osobitim zadovoljstvom, baš da vidi šta ćeš ti povodom toga da uradiš i preduzmeš. A ti treba da uradiš ono najteže – da digneš uzbunu, uvrediš se, tražiš izvinjenje i ispravan tretman, ili da se okreneš i odeš (ili i jedno i drugo).

Ne ignoriši to što se osećaš nesrećno

Ako se više od pola vremena u društvu partnera osećaš nesrećno, uznemireno, ljuto, tužno, to je veoma teško ignorisati, mada ti je do sada polazilo za rukom, zar ne? A da bi ignorisala toliku količinu nezadovoljstva treba da uložiš zaista mnogo energije da to izbaciš iz svesti, da potisneš i praviš se da veruješ da će sve biti u redu. Prestani to da radiš – oslobađajući svoja osećanja, oslobodićeš i tu energiju koju trošiš da ih držiš zaključana u podrumu i biće ti lakše da napraviš neke uvide i promene, jer ćeš moći da preusmeriš snagu koja ti do tada nije bila na raspolaganju.

Comments