Osećajte delove tela

Jedan od najboljih načina meditacije za početnike je usredsređivanje na pojedine delove tela. Ovo se najbolje izvodi u ležećem položaju, tako što ćete se prvo usredsrediti na svoja stopala i to tako da ih osetite. Nakon toga krenete da se penjete uz noge, preko trupa, do glave.

Pobrinite se za tišinu

Odaberite neki deo dana ili stana u kojem vas ukućani neće uznemiravati, a vi nećete morati da se plašite da će vas neko prekinuti.

Koristite plamen sveće kao fokus

Meditacija zatvorenim očima bi mogla da bude teška za početnike. Zato zapalite sveću i usredsredite se na njen plamen, dok umirujete svoje misli.

meditacija na plazi Kako da meditirate?

Meditirajte ujutru

Jutro je najbolji deo dana za meditaciju zato što je um još uvek nedovoljno fokusiran na dnevne aktivnosti. Takođe, ujutru je po pravilu u kući najtiše. Dobro bi bilo da navijete sat petnaest minuta do pola sata pre nego što to inače radite, pa da to vreme odvojite za meditaciju.

Praktikujte vođenu meditaciju

Ako želite da meditirate kako treba, mogli bi da pustite neku od vođnih meditacija, koje možete naći na Internetu. Ako vam ne prija da slušate nečiji glas, pustite muziku namenjenu za to i opustite se.

Olivera Denčić

 

 

Comments