Nedostajanje. Nema ga jer nije tu. Nema ga, jer nije vaš. Nema ga, jer ste ga izgubili. Nema ga, iako je tu. Da ne pominjem mogućnost da ga nema jer nije živ, ili jer ne postoji. Ali, jedno je izvesno. U svakom od ovih slučajeva, on vam nedostaje. I to je vaša stvar. Sve dok ne počne da vas opseda pomisao da to nekako treba da postane njegova stvar. Da će to što ćete mu reći da vam nedostaje nekako promeniti stanje njegovog izostajanja iz vašeg života.
Ma ne, to je glupo. Ali to je ono što osećam! Nedostaje mi.

Da, ali šta se to njega tiče? A šta ako i ja njemu nedostajem?

nedostajanje1 Kako da mu kažem da mi nedostaje

Ma daj, to je tek glupo. Znam. Ali, ako sazna da mi nedostaje, možda shvati da nije ni znao da mu baš ja nedostajem.
O, možete vi ovako danima i noćima. Naročito noćima. Da se hvatate telefona i odustajete. Da ga tražite na Fejsbuku. Da pišete poruku i da je ne pošaljete. Dilema se kreće od kako da mu kažem, do da li uopšte da mu kažem, poput klatna. Izluđujuće.

Osim u slučaju kad vam nedostaje vaš čovek, koji je nešto odsutan, u svim ostalim slučajevima nećete znati ni da li, ni kako. Jer, ako nije vaš – nečiji je. Smete li da ga pozovete, ili da mu pošaljete poruku, a da ga ne izložite neprijatnostima? Smete, ako želite da ga proganjate. Možda već predugo čekate da on najzad zvanično prestane da bude tamo nečiji i postane vaš i više vas nije briga što on misli da vi treba da budete nevidljivi i diskretni. Ali, nije li to očajnički potez? Patetično podsećanje na sebe nekoga ko bi trebalo da misli na vas. Znači li to da vi znate da on u stvari ne misli na vas? Još uvek vam nedostaje? Dobro, naravno. Ali, da li još uvek želite da on to zna na takav način?

Bivši. Još uvek vam nedostaje. Ah, to nije tako teško. Možda i vi nedostajete njemu. Okušajte se. Jedan „nedostaješ mi“ sms neće vam oboriti krunu sa glave. Možda će odgovoriti. Ali, ako on kaže da se oseća isto kao vi, da li je to zato što mu prosto nije nešto krenulo na bolje bez vas i nema pametnija posla? Da znate, on se nije promenio. Ako vam nedostaje takav kakav je uvek bio, trebalo bi da znate šta vas čeka, ukoliko vaša inicijativa o nedostajanju ponovo pokrene priču koja je bila naizgled završena. Možda se ovaj put stvarno završi.

Tu je, vaš je. Ali nekako mu polazi za rukom da vam stalno nedostaje. Nikad ga nema dovoljno. Nikad potpuno. Pa, to je gora, patetičnija i diskutabilnija situacija od prethodnih. Zašto je on sa vama? Hoćete li tražiti da vam to obrazloži i rizikovati da ga izgubite kad on to ne bude umeo, ili kad njegovi razlozi ispadnu za vas ponižavajući? Ili ćete se naviknuti na vezu u kojoj ste stalno manje ili više uskraćeni?

Ah, možda vam nedostaje neko ko više nije živ. Znajte da će to uvek biti tako, dokle god ste vi živi. I budite zahvalni što ste imali u životu nekog tako važnog.
On ne postoji. Ili vi još uvek ne znate ko je i gde je. Ali znate koliko vam nedostaje. Odlično! Šaljite svoje poruke univerzumu i pustite ga da vam pronađe osobu koja će vam i dalje nedostajati – čim se malo udalji od vas.

Ne propustite:

Saveti za veze na daljinu
Šta radiš kad ti neko nedostaje? Ništa?

Aleksina Đorđević

Comments