Najbolje priče se često završavaju na isti način, hepiendom, rečenicom koja kaže “i živeli su zauvek srećno” ili, u realističnijim verzijama bajki “živeli su zatim srećno, sve do kraja svojih dana”. Srećan kraj je paradoks, fraza koja vredi za onaj trenutak kada smo nešto ostvarili, završili jednu fazu života i započeli drugu, kada smo dosegli vrh nakon teškog uspona, pa možemo malo da se odmorimo, pre nego što shvatimo da ćemo ili nastaviti da se (teško) penjemo, ili smo već prešli vrh, pa ćemo početi polako da se spuštamo, ili da se (brzo) kotrljamo. Ostvariti neki model, način života, koji će funkcionisati i nadalje, nakon osvanja vrhova, ili preživljavanja i nastavljanja uspona, realan je cilj, koji može da iznese “srećan život, do kraja svojh dana”, pa evo kako da se tom cilju što  više približite, kako da stvorite sebi uslove za razne hepiendove.

Obratite pažnju na to kako se obraćate sebi

Ko je osoba sa kojom neprekidno razgovarate? To ste vi, neprekidan dijalog se odvija u vašoj glavi, stalno nešto mislite, razmatrate i raspravljate sami sa sobom. Kako se obraćate sebi? Verovatno ne sa onim poštovanjem ili nežnošću i strpljenjem koje iskazujete kada se obraćate drugima. Počnite da radite na ispravljanju tog negativnog samogovora. Vrednujte sebe onako kako vrednujete dobrog prijatelja, čije mane poznajete, ali pre svega cenite njegove vrline i volite ga. Naučite da sebe tako posmatrate – kao svog dobrog, dragog prijatelja, za koga uvek imate razumevanje, utehu, pohvalu i podršku i uvedite taj samotretman u praksu.

Naučite da kažete ne

Postavljanje granica je veoma važna lekcija, a ona počinje sa vežbanjem kako da odbijete pozive, angažmane, događaje, ljude i stvari koje vas uznemiravaju, zbog kojih se osećate loše i koje vam oduzimaju energiju. Ne čekajte da vam se nešto smuči, da biste povukli granicu. Prosto recite NE, čim vam se prvi put ponudi nešto što vam se ne sviđa. Kad neko počne da vrši pritisak na vas, da vas moli, ubeđuje, naređuje, ucenjuje (na bilo koji način), pomerite se od takvih osoba i iz takvih situacija. To može da prođe bez drame i bez dodatnog objašnjavanja – možete da kažete da nešto ne možete, ili da to primite sa rezervom i da kažete da ćete razmisliti, a kada razmislite, saopštite da to ipak ne možete da prihvatite. Ako neko insistira na objašnjenju, njegovu nasrtljivos ti zadiranje u vašu privatnost takođe imate pravo da odbijete – možete reći da imate svoje razloge i da uopšte ne želite da ih objašnjavate. To je veliki udarac za nekog manipulatora, koji je navikao da vas lako pridobije za svaku svoju zamisao (i ko vas suptilno, ili manje suptilno iskoriščava), a po reakciji osobe koju odbijate videćete da li vam je to prijatelj koji je u stanju da poštuje vaše granice (i da vas podrži u njihovom postavljanju) ili toksična osoba, koju ne zanimaju vaša osećanja. 

Comments