Nikad nije kasno da ostvarite san

Zaista nije. Možete objaviti knjigu bilo kada, ili početi da slikate, ili putujete. Ne postoji ograničenje (osim u našim glavama) kojim je regulisano ostvarivanje svojih ideja, ciljeva i snova do određenog uzrasta – pa ako se niste afirmisali do tridesete, onda ništa niste uradili, možete i da odustanete (od života). Starosne granice su, kada je u pitanju ljubav, kreativnost, strast, pronalaženje i izražavanje sebe, iluzorne. Naravno, ne morate uspeti, samo zato jer ste suviše dugo čekali, da biste sebi dozvolili neuspeh – čim se odvažite, prihvatate rizik da ne uspete, ali u tome je poenta. Lak i kad vam se čini da je kasno, sigurno imate vremena za bar još jedan cikljus – pokušaj, pogrešku i još jedan pokušaj. 

Vratite se onoj osobi koja ste uvek hteli da budete

Kad ste bili dete, šta ste hteli da budete kad porastete? Šta vas je zaokupljalo, u čemu ste uživali, šta je bio vaš san? Dete u vama je još uvek u neposrednoj vezi sa vašim bićem, sa onom iskrom koju nosite u sebi i koja teži da raspali plamen. Vratite se tom detetu, obratite mu se, čujte ga i poslušajte. Niko vam nije ispunio vaše najveće želje? Ispunite ih sami sebi.

Prilagodite dnevnu rutinu svojim ciljevima

Da li vas vaše svakodnevne navike približavaju vašim ciljevima, ili vas udaljavaju i skreću vam pažnju? Ako je ovo drugo u pitanju, vreme je da napravite neka prilagođavanja – vaša svakodnevna rutina, dnevna intelektualna, fizička i duhovna praksa treba da podržavaju život koji pokušavate da stvorite. Treba da živite u skladu sa svojim ciljevima – da ih ne sabotirate. Zamislite sebe – onu osobu koja ste hteli da postanete kad ste bili mali – i skupite hrabrost da budete ta osoba. 

Počnite – ne čekajte da budete spremni

Morate početi od nečeg i u nekom trenutku. Uglavnom se ne radi o tome koliko ste spremni, nego koliko ste odvažni. Teško je spremiti se za nešto što ne poznajete, a nije lako ni sakupiti hrabrost da rizikujete i uputite se u nepoznato. Ako čekate dok ne budete spremni, rizikujete da nikada ne dočekate taj trenutak – uvek ćete imati neku novu sumnju, dilemu, strah i nesigurnost. Zato se usudite, “stisnite petlju” i počnite – sadašnji trenutak je uglavnom onaj najbolji da nešto započnete. 

Naslovna fotografija: instagram.com/thefashionfraction

Brankica Milošević

Comments