Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Koliko vam je potrajao poslednji kupaći kostim? Ne, pod tim ne podrazumevamo pitanje koliko ste ga dugo nosile, jer se svima nama do sada sigurno desilo da ponesemo kupaći kostim koji je pohaban ili se razvukao. Naše pitanje glasi – koliko ste dugo nosile kupaći kostim pre nego što je počeo da se haba? Sigurni smo da je vaš odgovor sezona, eventualno dve!

Bez obzira na to koje je marke ili od kog je materijala napravljen vaš kupaći kostim, od samog načina na koji se kupaći kostim održava zavisi i to koliko ćete dugo moći da ga nosite.

Svim modelima kupaćih kostima potrebna je adekvatna “nega”, kako bi sačuvali svoj prvobitni oblik i boju.

Stoga vam mi danas dajemo nekoliko saveta kako da na najbolji način održavate svoj kupaći kostim, kako biste mogle da ga nosite i tokom naredne letnje sezone.

Proverite etiketu

Kao i kod svakog drugog odevnog komada, i kod kupaćeg kostima je važno uvek proveriti etiketu. Ukoliko kupaći kostim na sebi ima cirkone ili druge ukrase, na etiketi će pisati da je potrebno prati ga ručno. Većinu kupaćih kostima morate prati ručno, a neke etikete sadrže i uputstva za pranje, kao što je, na primer, uputstvo koje kaže da kupaći kostim treba, nežnim trljanjem, prati posle svakog četvrtog ili petog nošenja.

kako da odrzavate svoj kupaci kostim proverite etiketu Kako da održavam svoj kupaći kostim?

Pripremite svoj kupaći kostim za nošenje

Tokom vremena, boja na kupaćim kostimima bledi. Da biste ovo sprečile, potopite svoj model kupaćeg kostima u mešavinu hladne vode i sirćeta, i pustite ga da odstoji 30 minuta. Ovo je dovoljno uraditi samo jednom, dan pre nego što prvi put ponesete kupaći kostim, kako bi on mogao da se dobro osuši. Takođe je dobro da kupaći kostim namokrite hladnom vodom pre nego što uđete u bazen, jer ćete ga tako sačuvati od oštećenja od hlora.

I vi se pripremite pre nošenja

Ukoliko se istuširate pre nego što obučete svoj kupaći kostim, sačuvaćete ga od oštećenja koja mogu nastati zbog prljavštine i prirodnih telesnih ulja. Kreme za sunčanje takođe sadrže hemikalije koje mogu oštetiti materijal, pa vodite računa da vam je koža dobro upila kremu pre nego što obučete svoj kupaći kostim. Naravno, zdravlje vaše kože je mnogo važnije od vašeg kupaćeg kostima, pa nemojte izbegavati nanošenje kreme samo da biste sačuvale kupaći kostim.

kako da odrzavate svoj kupaci kostim sacuvajte donji deo bikinija Kako da održavam svoj kupaći kostim?

Sačuvajte donji deo bikinija

Vodite računa gde sedate kada ste na plaži ili bazenu, jer će se vaš kupaći kostim oštetiti ako sedite na betonu ili kamenju. Najbolje je da, kada ste na plaži, uvek sedite na peškiru, ležaljci ili nekoj majici.

Vodite računa o toploti

Iako ovaj savet zvuči pomalo kontradiktorno, s obzirom na to da se kupaći kostimi i nose tokom toplih letnjih dana, on se odnosi na izbegavanje tople vode na tuševima, u kadi ili veš mašini. Kupaće kostime je neophodno uvek prati hladnom vodom, jer ćete samo tako moći da sačuvate njihovu boju i oblik. Ako, pak, volite da provodite vreme u toplim kupkama, najbolje je da odaberete samo jedan bikini koji ćete uvek nositi u đakuziju, kako biste ostale modele sačuvale od većih oštećenja.

Operite i isperite kupaći kostim odmah nakon nošenja

Uvek isperite vaš kupaći kostim hladnom vodom nakon nošenja! Dobro bi bilo i da ga uvek operete, ali je i ispiranje sasvim dovoljno. Neki stručnjaci predlažu i da se ne sunčate kada izađete iz bazena, jer će sunce samo pojačati dejstvo hlora i dovesti do bržeg oštećenja kupaćeg kostima.

kako da odrzavate svoj kupaci kostim perite pazljivo1 Kako da održavam svoj kupaći kostim?

Perite pažljivo

Kupaći kostim uvek perite ručno! Važno je da voda bude hladna i da ne koristite mnogo deterdženta, a perite ga tako da materijal ne trljate suviše jako. Ne uvrćite i ne razvlačite kupaći kostim, jer ćete ga tako najviše razvući. Ukoliko svoj kupaći kostim morate da perete u mašini, odaberite program sa hladnom vodom i kupaći obavezno stavite u jastučnicu, sa dosta drugog veša, kako se ne bi oštetio tokom centrifuge.

Položite ga prilikom sušenja

Kupaći kostim nikada ne sušite tako što ćete ga zakačiti štipaljkama, jer će se, zbog vode koja se zadržala u njemu, razvući od težine. Umesto toga, kupaći položite na peškir i pustite ga da se suši ceo jedan dan. Nikada ga nemojte sušiti veštačkim putem, jer ćete ga tako samo dodatno oštetiti, a da biste iscedili višak vode, uradite to bez uvrtanja.

kako da odrzavate svoj kupaci kostim polozite ga prilikom susenja Kako da održavam svoj kupaći kostim?

Kupaći kostim redovno provetravajte

Svi mi kupaći kostim držimo u fioci do narednog nošenja, što je dobar način da se on sačuva od sunčevih zraka, a da opet ima dovoljno vazduha. Najgori način da čuvate svoj kupaći kostim jeste da ga držite u plastičnoj kesi. Ako baš morate da ga držite u kesi, onda se potrudite da na njoj izbušite par rupica za vazduh.

Uvek imajte zamenu

Jedan od najboljih saveta koje možete dobiti kada je reč o održavanju kupaćih kostima, jeste da uvek imate zamenu. To važi i za modele donjeg veša! Najbolje je da u svojoj kolekciji uvek imate nekoliko modela kupaćih kostima, jer ćete ga tako najbolje sačuvati od habanja.

Izvor fotografija: pinterest.com

Jasna Đorđević

Editors choice