Za veoma osetljive osobe, empate sa izraženom intuicijom i sposobnošću upijanja energije, partnerski odnosi umeju da budu veoma iscrpljujući. Da biste sačuvali sebe i osnažili vezu, potrebno je da postavite neke granice. Zašto je to potrebno? Energetski osetljive osobe nesvesno izbegavaju romantične odnose, jer se boje da će biti preplavljene, jer, kada se prepuste emocijama, imaju osećaj da su apsorbovane i zarobljene u uskom krugu svojih osećanja. Ukoliko ne postave svoje potrebe i sklonosti na pravi način, empate mogu ostati same i usamljene. Jer oni žele bliskost, ali se pritom osećaju nesigurno i potrebne su im granice da bi upravljali svojim osećanjima. Te granice se pre svega odnose na lični prostor i vreme za sebe, na izvesnu fizičku distancu koja je potrebna da bi empata osećao sopstvenu emocionalnu slobodu. Ta distanca je najpotrebnija kada su u pitanju nepoznati ljudi, dok je sa prijateljima i partnerima promenljiva, a potrebno je da partner shvati kako to nije znak odbojnosti, nego način na koji empata najbolje funkcioniše. 

Šta treba da kažete (potencijalnom) partneru

U fazi upoznavanja i zbližavanja, potrebno je da drugoj osobi kažete da ste veoma osetljivi i da vam je neophodan lični mir, da biste izbalansirali uznemirnost koju stalno osećate zbog drugih. Objasnite na primerima šta to znači “suviše osetljiva” i na koji način on može da vas podrži u tome, odnosno, koje su to vaše potrebe. 

Kad dođe do zajedničkog spavanja, to možda neće ići 

Neke empate vole zajedničko spavanje ili se naviknu na prisustvo bliske osobe pored sebe u krevetu. Ali ako vi ne možete da se opustite i naspavate pored nekog, onda je potrebno da spavate u posebnom krevetu, a možda i u drugoj sobi. Ukoliko je partner povređen zbog vaše potrebe za odvojenim spavanjem, jer baš voli taj čin bliskosti, napravite kompromis – spavajte zajedno svakog drugog dana, ili vikendom. Važno je da postignete dogovor i da se uverite da vas partner razume, kao i da vi razumete njegove potrebe. 

Comments