Nasmejte se – Izgleda prosto, ali je veoma važno. Uz širok, ali ne i izveštačen osmeh, nove kolege na čelu sa novim šefom, steći će pozitivan prvi utisak o vama. Ukoliko ste zabrinuti i nervozni, može se desiti da potpuno zaboravite na osmeh, što je razumljivo, ali ipak se potrudite da izgledate srećni i sigurni u sebe. Kada ste nasmejani, delujete pristupačnije što je ključna stvar za stvaranje novih poslovnih veza i poznanstava sa ljudima oko sebe. Verujem da je reputacija hladne i neprijateljske osobe poslednje što želite. Upravo je osmeh ono što će vas držati podalje od toga.

slika 1. bussiness Kako da ostavite najbolji prvi utisak na radnom mestu

Širok osmeh i gvozdena vrata otvara

Obučena za uspeh – Prilikom odlaska na intervju za posao sigurna sam da ste obratili pažnju na stil oblačenja potencijalnih kolega. To može pomoći u odabiru odeće koju ćete nositi ukoliko imate neke nedoumice. Ali budite pažljivi – iako je poželjno da ne izgledate previše uštogljeno, pripazite da vaša ležernost ne pređe granice dozvoljenog. U suprotnom, ostavićete utisak nesređene i neozbiljne osobe. Prvi vizuelni utisak je veoma važan, naročito prvih par meseci, dok kolege uvide vaše druge kvalitete. Ovo ne znači da treba da kupite nov orman garderobe, već iskoriste ono što već imate na najbolji mogući način. Sa klasikom nema greške – uska suknja do kolena, elegantne pantalone, bela košulja i sako, salonke i odmerena šminka, uvek su pun pogodak i osiguraće vam profesionalni izgled i dobar utisak.

Izrazi se – Možda ćete prvih par nedelja biti prinuđeni da se držite po strani, dok malo bolje ne upoznate okolinu i radnu klimu, ali važno je da na vreme zauzmete stav i da vaši nadređeni primete da ste vi neko ko ima šta da kaže na sastancima. To ne znači da treba da po svaku cenu izustite nešto ili na bilo koji način dospete u prvi plan, već da kolegama stavite do znanja da imate šta da ponudite i da možete da doprinesete zajedničkom uspehu. Ukoliko imate šta da kažete i čvrsto stojite iza toga – recite to glasno. Vaša inovativnost neće ostati neprimećena, a i ostaviće dobar utisak za ubuduće.

slika 2. bussiness Kako da ostavite najbolji prvi utisak na radnom mestu

Ostavite utisak osobe sigurne u sebe

Budite timski igrač – Jedan od najboljih načina da ostavite odličan prvi utisak na novom poslu jeste da pokažete šefu i kolegama da ste voljni da radite kao deo tima i da vam je zajednički uspeh kompanije naprosto najvažniji na svetu. Pokažite dobru volju i ponudite se da čak i volonterski odradite neki projekat, pomozite kolegi koji je zatrpan poslom, priključite se različitim timovima, pokažite da vam je stalo da pomognete, a ujedno i pokažete svoje potencijale i mogućnosti. Možda će zahtevati dodatnu snagu i energiju, ali ćete zasigurno ostaviti utisak nekog ko je spreman da da sve od sebe i odradi posao što je najbolje moguće. A to je upravo ono što će ostaviti ne samo dobar prvi utisak, već će ga učiniti i trajnim.


Ginger Lady obožava modu, ali izbegava da piše o njoj. Obožava muziku ali ne peva pod tušem. Voli da pozira a nije model. Piše ono što zna i u šta veruje. Svoj život umesto u ružičasto boji u crveno i definitivno nema vremena za gubljenje. We don’t have all the time in the world. The time is now.

Comments