Jasno vam je da treba da pustite, da se distancirate, da prestanete da gajite osećanja prema nekome ko ih ne uzvraća, ili vas ne tretira kako zaslužujete, ali to je teško. Možete pomoći sebi i pokrenuti proces odljubljivanja, što je istovremeno rad na samoosvešćenju po pitanju ljubavi.

Zapišite zašto veza nije uspela i na koje načine ste bili nesrećni, nezadovoljni, frustrirani u odnosu sa tom osobom. Nosite tu listu sa sobom i čitajte je svaki put kad počnete da razmišljate o tome kako vam ta osoba nedostaje i kako je ipak ona prava za vas (neminovno ćete o tome razmišljati, očekujte to). Svi romantizujemo ljubav koju smo nekada imali, pa i onu koju nismo ostvarili (možda još i više), a kada je u pitanju ono što smo imali i izgubili, kao i ono što nikada nismo realizovali – ne možemo da promenimo ništa osim svog pogleda na to. Budite svesni toga.

Naučite da pravite razliku između ljubavi, požude i privrženosti. Ljubav je dubok oblik vezanosti, ali na mnogo načina možemo pomešati ova odvojena i jedinstvena iskustva, koja nisu dovoljan razlog da provedete život trudeći se oko nekog. U redu je osećati požudu, u redu je biti privržen, u redu je osećati duboku povezanost. Ali, to ne mora biti zauvek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Shvatite da veze ne bi trebalo da čine da se osećate dobro, koliko bi trebalo da vas podstaknu u vašem ličnom razvoju i da vam pomognu da učite i saznajete o sebi. Dozvolite nekome da bude deo vaše priče, ali ne tragične, završne scene. Uzmite iz nekog odnosa ono što treba da naučite i što vam je pokazalo koje delove sebe ne volite, pa poradite na tome – to je jedino konstruktivno što možete i što treba da uradite. Svi imamo tendenciju da pogoršavamo odnose načinom na koje ih kategorišemo kao dobre, loše, ili neuspešne, a ipak, iz nekog razloga, u svim tim odnosima uvek želimo da se zadržimo duže nego što je potrebno.

Prekinite sve kontakte. Ne možete da birate trenutno, i možda ćete jednom moći da budete u prijateljskom odnosu sa tom osobom, ali dok vaša osećanja ne izblede, morate se distancirati. Ovo je apsolutno neophodno. Prestanite da proveravate njegove profile na društvenim mrežama, ne raspitujte se kod zajedničkih prijatelja kako je. Prosto, presecite sebi svaku vezu sa izvorima informacija o drugoj osobi, i očekujte da će to biti mučno i da ćete često biti u iskušenju da uspostavite kontakt.

Dozvolite sebi da budete tužni. Odupiranje samo sve čini još gorim. Dajte sebi vremena da oplakujete gubitak onoga što ste imali, ili da budete tužni i pretužni zbog svega onog što ste osećali da možete imati, a nikada niste dosegli i nikada i nećete – sa tom određenom osobom. Onda pustite tu osobu i volite sebe dovoljno da i sebe pustite. Dozvolite sebi da se udaljite i odete od te osobe u metaforičkom smislu – niko drugi vam neće dati tu dozvolu.

Očekujte da će vam se misli stalno vraćati na tu osobu i naučite da pustite te misli da prolaze kroz vas. To je način da se nosite sa frustracijom – ne zamerajte sebi što nemate prekidač koji možete da okrenete i isključite misli koje ne želite da imate u glavi. Niko nema taj prekidač. Pokušajte da prihvatite činjenicu da je puštanje tih misli da vas preplave i da se same povuku i odu, najbolja stvar koju možete učiniti za sebe, nakon neuspešne veze.

Ne očekujte da ćete brže preboleti ako se potpuno predate tuzi, ako celog dana ležite i razmišljate. Izađite i radite nešto što volite, posetite prijatelje, obnovite kontakte koje ste izgubili (jer ste bili previše usredsređeni na vezu). Pronađite druge i drugačije ljubavi, kojih u vašem životu ima mnogo (ne samo romantičnih) i naučite da budete zaljubljeni u svoj život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Prihvatite i to da možda nikada nećete preboleti drugu osobu i neka ona bude deo vaše priče. Ne mora svaka ljubav rezultirati zavetom da ćete ostati zajedno dok vas smrt ne rastavi, i to ne znači da ono što ste imali, ili ste želeli da imate a niste, nije bilo vredno, stvarno, lepo. Možda će uvek biti tako, u vašem srcu. Na duge staze, voleti nekog je najbolje i najvrednije iskustvo u životu, kako god da se taj odnos završi, šta god od toga da ispadne, ili ne ispadne. Radi se o tome da tako gledate na stvari, da ne zakopavate bol u svom srcu, već da vrednujete svoja osećanja izvan granica veze i odnosa.

Počnite da se odvajate. Nešto sa čime svi moramo da se pomirimo jeste činjenica da se vezujemo za druge ljude u svetlu onoga što mislimo da nam mogu pružiti. Bilo to podsvesno ili svesno, ulazimo u stanje panike kada ostanemo bez onog što imamo (ili bez nade da ćemo to ikada imati), jer ne znamo šta će nam se dalje dešavati i kako ćemo uopšte nastaviti dalje. Ali hoćemo, jer to uvek radimo.

Naučite da uzmete svoja osećanja i iskoristite ih kao gorivo koje vas pokreće ka nečemu većem. Motivišite se da uspete, uprkos svemu. To nije najpozitivniji način da se stvari odvijaju, ali dok se borite sa osećanjima, to nije loš način da se sa njima nosite. Dozvolite osobi oko koje se kidate da učini ono zbog čega je ušla u vaš život – da vas oplemeni, pouči, učini boljom osobom – na bilo koji način na koji je to moguće.

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments