Ljubavni odnos je daleko od svega o čemu si maštala i koliko god si sigurna da voliš svog partnera i da želiš da ostvariš stabilnu vezu i daješ sve od sebe, biće teško. Ne samo da će biti teških momenata i perioda – možda će u stvari biti dobrih, srećnih i opuštenih momenata i perioda, a sve ostalo će biti manje ili više teško sve vreme. Kao da imaš osnovu, pravac i liniju na kojoj se nalazi ono teško, svakodnevno, prizemno, što se tiče razlika, netolerancije, karaktera, trpljenja i stalnog vrednovanja – zašto ostaješ na toj liniji, zašto podnosiš neke stvari, zašto se nikad ništa ne promeni na bolje, šta će to sve tebi i da li možeš bolje – i onu drugu, krivu liniju, amlitudu, koja pulsira gore-dole i pomaže da ljubav pobedi. Ali, ponekad je ljubav istrajno teška borba u kojoj ništa i niko ne pobeđuje i potrebno ti je da sagledaš realne, razumne i suštinske načine na koje možeš svoju vezu da popraviš, da neke stvari sebi olakšaš, a da ne odustaješ od ljubavi i posvećenosti.

Identifikovanje problema

Ako si nastojala da projektuješ sliku srećnog para, to si činila zbog drugih, koliko i zbog sebe – htela si u to da veruješ. Ali to nastojanje ti je malo ispralo mozak i posrkalo konstruktivnu energiju. Jer laž uvek tako radi – iznuruje te i oduzima ti energiju, dok ne podlegneš ili dok se ne pobuniš. Treba da prestaneš da živiš u iluziji o tome šta ljubav treba da bude i da sagledaš realno stanje na terenu – a kad to uradiš, onda je moguće i izvesti neke radove. Šta je glavni uzrok problema među vama? Šta je ono što on donosi u vezu, a što tebe obeshrabruje i razočarava, a šta ono što ti donosiš? Od koliko delova ljubavi, straha i očekivanja se sastoji vaš odnos? Kako je to za tebe, a kako za njega? Dokle god je procenat ljubavi veći od 50, dok ljubav preovlađuje nad delovima koje zauzimaju strah da više nikog nećeš naći i da ćeš ostati sama i očekivanja da u vezi pronađeš kompletno samoostvarenje, ispunjenost i sigurnost, veza može da se popravi. A to znači, da se razvija i produbljuje.

Kako da popraviš svoju vezu a da se ne baviš nikakvim taktikama 1 Kako da popraviš svoju vezu (a da se ne baviš nikakvim taktikama)
Comments