Korigujte svoj način sedenja

Procenite svoj sedeći položaj – vrlo je verovatno da sedite neispravno i da vam je kičma opterećena u srednjem ili gornjem delu. Možda se krivite na jednu stranu, pokušavajući da zauzmete najudobniji položaj na neudobnoj stolici. Pronađite bolju stolicu, a to je ona na kojoj možete opušteno sedeti ravnomerno raspoređene težine – to znači da treba da sednete celom zadnjicom, kao da na njoj imate rep, koji treba da visi opušteno i pomera se slobodno. Stopala držite cela na podu (i pete, ne samo prste), leđa držite pravo. Setite se povremeno da korigujete položaj tako što ćete zamisliti nepostojeći rep i proveriti da li možda sedite na njemu i sputavate ga u slobodnom mahanju. Isprobajte da li vam je udobnije ako postavite tvrd jastučić da “podglavite” lumbalni deo i proverite da li vam je kompjuter (jer verovatno sedite ispred monitora) na pravoj visini. To znači da treba da bude udaljen za dužinu ruke, i u visini očiju, da ne morate da podižete ili okrećete glavu, ili da suviše povijate vrat.

Redovno se istežite

Dugo sedenje svakako utiče na držanje i posle nekoliko sati ćete se verovatno “skljokati” i iskriviti, zato ustanite i istežite se nekoliko minuta. Stavite dlanove iznad zadnjice i gurajte karlicu napred, dok povlačite ramena unazad. Skupljajte ramena kao da hoćete da sklopite krila ispred i iza sebe, naizmenično. Stavite ruke na bokove, razmaknite noge i istegnite se nekoliko puta u jednu i drugu stranu, naizmenično. Protegnite se, podignite ruke i popnite se na prste, savijte se napred i nazad. Tako ćete podstaći cirkulaciju i bićete u stanju da odsedite još neko vreme, dok opet ne osetite da vam je sedenje naporno. Onda opet ustanite, prošetajte malo, istegnite se. Radite to nekoliko puta u toku radnog dana, pa ćete izbeći kočenje i bolove u vratu i ramenima.

Hodajte energično

Verovatno ste stalno u žurbi, pa kad hodate, malo se povijete unapred i pravite najveće moguće korake, kao da pokušavate da prođete glavom kroz cilj. Korigujte kretanje – zauzmite onaj uspravan i ispršen stav i krećite se manjim koracima. Ne mašite rukama kao da veslate, pustite ih da se slobodno kreću pored tela, pustite kukove da gibaju prirodno, ne kočite noge i leđa. Krećite se opušteno i živahno – pokušajte da imitirate neku osobu čije vam držanje i kretanje deluju prirodno, opušteno i energično.

Vežbajte

Jačanje mišića će vam svakako pomoći da popravite držanje, a vežbanje joge ili nekog oblika plesa će vam mnogo pomoći. Polovina dobrog držanja je u samosvesti i samopouzdanju, a vežbanje koje osvešćuje pokrete će vam pomoći da ih razvijete.

Naslovna fotografija: instagram.com/majorstreetstyle

Brankica Milošević

Comments