Razum i osećaj su instrumenti kojima treba jednako da se služite, odnosno, oni treba da sarađuju i budu usklađeni. Ponekad je to teško. Preplavljuju vas emocije, pa ne možete da razlikujete osećaj od osećanja. Logika vam se nameće, pa zapostavljate intuiciju. Koliko god razmišljali i pokušavali da analizirate stvari, ne dolazite ni do kakvog rešenja, a srce vam ne pomaže, jer osećate strepnju i bojite se da ni jedna odluka neće biti ispravna. 

Pokušavajući da slušate sebe, slušate ono što su drugi usadili u vas, svojim stavovima i ponašanjem, svojim primerima. I uglavnom, kada donosite odluke, birate „manje zlo“, upravljate se udaljavajući se od onog što vas plaši, pokušavate da kontrolišete svoj život i kad vas srce uznemirava, težite racionalizaciji. Ljubav je hemija i dešava se ili se ne dešava, objašnjavate sebi, kao da nigde niste videli ili nikada niste iskusili da je ljubav svakodnevna praksa koja se sprovodi voljom i namerom, više nego osećanjima. 

I kad dođe trenutak da se u vama sudare želje srca, sa razumom i logikom, shvatate da uopšte ne znate šta da radite. Zaglavite se, jer ako nastavite, morate dovesti u pitanje sve što ste ikada naučili i iskusili, morate promeniti svoja shvatanja i stavove. 


Istina je da um i srce ne bi trebalo da vas dovode u dilemu, trebalo bi da su usklađeni, da rade u tandemu. Ne treba da postupate suprotno razumu, niti da zanemarujete svoje srce. Ali, da biste ostvarili saradnju i koristili svoje instrumente konstruktivno, morate podići svoju svest, produbiti samospoznaju, odbaciti sve što je lažno i iluzorno i nastojati da se približite svojoj istini, koliko god ste u stanju. Samo u potrazi za istinom, srce i um se udružuju. 

Postoji vreme kada treba da se prepustite osećanjima i da proživite želje svoga srca – vaš um to treba da odobri i da se povuče, čekajući trenutak suočavanja sa posledicama. Jer, posledice uvek dođu, cena uvek mora da se plati. I ako ste to znali na početku i svesno odlučili da prođete kroz neko iskustvo, nemate za čim da žalite i da se kajete, kada vas to iskustvo povredi i donese vam bolne lekcije. To je ono zbog čega ste i ušli u tu priču – srce vas je uvelo, a um vam omogućava da integrišete spoznajne momente, procesuirate razočaranja, osvestite gubitak iluzija kao oslobađanje, da razumete zašto su se stvari odigrale tako kako su se odigrale i zašto je to dobro za vas. Potrebno vam je da doživite uzlet, zanos, da letite na oblacima osećanja i da vas preplavljuje plima osećanja i potrebno vam je da razumete zašto vam je to bilo potrebno, i zašto to nije trajno stanje u kome možete svakodnevno boraviti, zašto morate da se prizemljite nakon poetičnih i magičnih iskustava i kako ona donose novu svetlost (perspektivu) u prozaičnost svakodnevice. 

Ako ne možete da izabarete između želje svog srca i tvrdnje vašeg razuma, morate se zapitati šta bi rezultiralo najboljim modućim ishodom u vašem životu. I na to teško pitanje morate tražiti istinit odgovor, koji vam se možda neće dopasti. 

Comments