Nije lako naći onog pravog, a privlačnost i hemija nam u tome više odmažu, nego što nam pomažu, jer se često zaljubimo u nekoga sa kim ne možemo da ostvarimo vezu. Imaćeš veće šanse da u svoj život privučeš partnera sa kojim možeš da ostvariš zdrav odnos, ako znaš šta želiš, poznaješ sebe i ne pokušavaš da budeš nešto što nisi.

Budi svoja

Najpre treba da prihvatiš i voliš sebe, takvu kakva jesi – to je uslov da te neko drugi doživi autentično i da te prihvati i zavoli. Ako se osećaš neispunjeno i nezadovoljno sobom, partnerski odnos ti neće pomoći da isceliš svoje emotivne povrede. Oslonac koji ne nalaziš u sebi, druga osoba ne može da ti pruži, čak i ako želi i pokušava, jer to ne radi tako. Partner ne treba da bude dopuna tvojoj ličnosti i maska za tvoje slabosti, već celovita osoba, kao i ti sama, koja sa radošću stupa u odnos koji vam oboma oplemenjuje život.

Nastojeći da prikažeš sebe u najboljem svetlu, možeš upasti u zamku pokušaja da sakriješ svoje slabosti, a to nije realno – ne postoji osoba koja nema i vrline i mane i što se pre upoznate u realnosti, utoliko bolje za vaš odnos. Dakle, ako si pred drugom osobom otvorena i autentična, ako si ono što jesi i ne pokušavaš da glumiš da si bolja nego što jesi, veće su ti šanse da pronađeš nekog ko ti odgovara.

Veruj u ljubav

To znači pre svega da veruješ u to da zaslužuješ ljubav, jer ako ne veruješ, to će zračiti iz tebe i privlačiti potvrdu tvog uverenja. Možda nisi svesna svoje nesigurnosti i možda misliš da veruješ u ljubav i u to da se ona može tebi dogoditi, dok krišom od sebe same sabotiraš svoje šanse da pronađeš adekvatnog partnera. Ta se sabotaža manifestuje kroz niz veza koje se završavaju na sličan način, sa osobama koje te povređuju onako kako se plašiš da ćeš biti povređena (ili si ubeđena da će se to dogoditi).

Takođe, ako gajiš uverenje da si bolja od drugih i da nema nikog ko može da ti pruži što i ti njemu, verovatno će baš tako i biti, odnosno, tvoja iskustva će potvrditi tvoje ubeđenje. Ne dozvoli svojim misima i uverenjima da te sputavaju, otvori svoje srce za duboka osećanja i veruj da postoji neko sa kim ćeš iskusiti pravu i iskrenu povezanost.

Comments