Self-Care i radni dan/posao verovatno čudno zvuče jedno uz drugo, odnosno, čini se kao da ovaj spoj baš i nema smisla. Self-Care, odnosno brigu o sebi, uglavnom praktikujemo u slobodno vreme, kada nas ništa ne ometa u tome da se posvetimo sebi i onome što je našem organizmu neophodno. Međutim, slobodno vreme ne sme da bude jedino vreme kada zaista želimo da brinemo o sebi, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da na poslu provodimo najviše vremena i najveći deo života (uh). Zato, u nastavku otkrij nekoliko lakih načina da ugodiš sebi čak i na poslu, a sve u cilju srećnijeg i zdravijeg života.

Napravi (pravu) pauzu za ručak

U gotovo svim firmama zvanična pauza traje pola sata. Iskoristi je! Pauza za ručak se sa pravom tako zove, zato nemoj slučajno da još jedan dan ostaneš da jedeš za kompjuterom proveravajući mejlove! Da, znamo, imaš mnogo posla, ali imaš i mnogo razloga da vodiš računa o svom zdravlju! Ustani, prošetaj, protegni noge, ispravi leđa i zaista uživaj u ručku i ovom mini odmoru. 

Ne pristaj na sve

Odbijanje je jako teško, čak i kada to radimo za naše dobro. Ipak, ključno je za tvoju psihičku stabilnost i fizičko zdravlje. Nemoj da pristaješ na baš svaki zadatak i projekat ako to znači da ćeš ostajati duže na poslu (jer se obim tvog standardnog posla neće smanjiti), ako to znači da ćeš raditi vikendom, ako to znači da nećeš dobiti ništa zauzvrat (ni unapređenje, ni novac, ni slobodan dan)… Budi iskrena i otvorena sa svojim kolegama i nadređenima, verujemo da ćete moći nešto da se dogovorite, a da to bude u obostranu korist. Samo, bitno je da poznaješ sebe, da znaš koliko vrediš i koliko možeš.

posao 2 Kako da praktikuješ Self Care na poslu
Comments