Posle razgovora sa manipulatorom nije ti dobro

Čim se u komunikaciji sa nekim osećaš napeto, a posle razgovora iscrpljeno i prazno, kao da ti je zamagljena svest i isisana energija, znači da nešto nije u redu, da ta osoba ima prikrivene namere i da se na neki način poslužila tobom. Možda ti je vrlo vešto držala pažnju i stvorila utisak da se govori o nečemu zanimljivom i važnom, a da je pri tom samo ona govorila i skretala razgovor kako joj odgovara i da nisi uspela da kažeš ništa smisleno, da izraziš neko mišljenje, da osetiš da si u tom razgovoru imala razmenu. Jer i nisi. Možda ta osoba nije ni svesna šta radi, a ako joj namere baš i nisu zle, svakako je vrlo sebična i ti je ne zanimaš kao osoba, nego kao neko čija joj je pažnja potrebna. Uporedi to kako se osećaš posle razgovora sa nekim prijatnim, otvorenim i dobronamernim (kad se setiš tog razgovora, verovatno razvučeš osmejak) i kako se osećaš posle druženja sa nekim ko te iscrpljuje.

Vrlo uporno te ubeđuje u nešto

Manipulator zaista nema nikakvog poštovanja prema tvojim stavovima, ne uvažava tvoju potrebu za distancom i ne priznaje odbijanje. On će upotrebiti sve načine da te nagovori i ubedi – iznosiće argumenta, pozivaće te da mu izađeš u susret i to uradiš zbog njega, obećavaće ti da nećeš zažaliti, moliće te – pa opet u krug, dok ne pristaneš samo zato da ti više ne bi dosađivao.

Njemu je jedini cilj da dobije ono što je smislio, bez obzira na koji način, i bez obzira šta ćeš ti misliti o njemu.

Gleda te u oči netremice i upadljivo gestikulira

Prosto kao da pokušava da te hipnotiše – to je način da ti zaokupi pažnju, da te uveri i pridobije, a kad je toliko upadljivo, tu nešto nije u redu. Možda mu se mnogo žuri i želi što pre da se uveri da je ostavio utisak i “očarao” te, možda to radi iz nesigurnosti i potrebe da se hrani nečijim divljenjem i pažnjom, ali takav intenzitet je jednostavno napadan.

Comments