Potrebno vam je da stvarno shvatite zašto vam nije uspelo, zašto osećanja nisu adekvatno uzvraćena i da to prihvatite srcem, jer razum ne pomaže mnogo, ukoliko u potpunosti ne sarađuje sa osećanjima. Neke strategije, uz malo discipline i samosvesti, mogu vam pomoći da ne ostanete prepušteni destruktivnim osećanjima, koja ne možete da kanališete i oslobodite.

Sastavite listu razloga zašto niste bili srećni

Možda je dosadno i šablonski, jer svi saveti o strategijama zahtevaju da sastavite neke liste, da ih zaista fizički zapišete, ali to jeste važno. Tako svojim osećanjima dajete fizički oblik, legitimitet. Dakle, to je oslobađajuć zadatak. Nabrojte razloge zbog kojih vam veza nije uspela i zašto niste bili ispunjeni, srećni i zadovoljni. I nosite listu sa sobom. Pročitajte je svaki put kad vas obuzmu sentimentalna osećanja (skloni smo da se sećamo lepih stvari i da zaboravljamo da one nisu imale snagu potrebnu da veza opstane) i da romantizujemo ono što je prošlo. Ali kad bismo se tamo vratili, zatekli bismo isto stanje stvari. Ono što je prošlo, ne menja se, ali menja se naš stav i percepcija u odnosu na prošlost, budite toga svesni.

Kako da prevaziđete promašena osećanja Kako da prevaziđete promašena osećanja?

Napravite razliku između ljubavi, požude i privrženosti

Ljubav je duboka privrženost, a požuda je obično nezavisna, ali to sve može biti povezano, a može biti i razdvojeno, kao poseban doživljaj. Ne morate voleti onog prema kome osećate požudu, a privrženost može da bude platonsko ili prijateljsko osećanje. Dozvolite sebi da funkcionišete na svim nivoima svojih osećanja i stanja i da uvidite da nisu sva vezana samo za jednu osobu.

Comments