#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Ako imate nekoga da držite za ruku, to je mnogo više nego što neki imaju. I to ni izdaleka nije dovoljno. Bliskost treba da postoji na svim nivoima, a isto tako i uvažavanje i podrška. Zabranjeno je vređati partnera, ismevati ga, kritikovati onda kad mu je potrebna podrška i trijumfovati kad ispuni vaša crna proročanstva – isto kao što je to zabranjeno u odnosu sa prijateljima. Samo što vam ne bi ni palo na pamet da tako podrivate prijateljstvo, zar ne?

Budite načisto sa tim da mu nije potrebna kritika

To što vi tačno vidite sve slabosti njegovog projekta i što možete da mu date precizna uputstva o tome kako da te slabosti prevaziđe, njemu nije potrebno da čuje od vas. Ako od vas ne traži objektivno sagledavanje i savete za poboljšanje, ne znači da mu nisu potrebni – ali znači da ih neće primiti ako dolaze od vas. Partner želi da mu se divite, da se radujete zbog njegovog uspeha i da budete ponosni na njega. Možda će sa prijateljima i saradnicima razgovarati o slabim mestima i od njih tražiti, a i prihvatiti smernice.

I kad vam bude pričao o tome, nemojte mu reći: “To sam ja odmah mogla da ti kažem”.

Pustite ga da sam shvati

Kako ste vi dospeli do saznanja u onome sa čim se vaš partner suočava? Verovatno na teži način. Niste poslušali mudre savete, nego ste se stavili u situaciju, doživeli je, povredili se, analizirali, shvatili, stekli malo mudrosti koja je bolela. I on mora tako. Da nauči u praksi, grešeći. Ili neće nikad nikako ni naučiti. To što vi morate to da gledate i da se nervirate, jer već znate kako to ide, vaša stvar.

Ako niste pozvani, ne mešajte se.

140 Kako da pružite podršku partneru?Ne likujte kad pogreši baš onako kako ste predvideli

“Lepo sam ti rekla” i “Znala sam”, ne donosi ništa dobro. To je samo potvrda da ste vi bili u pravu. A tu potvrdu donelo je nešto loše, što se njemu dogodilo. Dakle, vi likujete zbog njegovog neuspeha.

Gorko je to osećanje trijumfa na temelju sopstvene bespomoćnosti da išta promenite ili sprečite i zbog potvrde da ste bili sto posto u pravu. Nemojte se trovati time i nemojte trovati vezu.

Ne shvatajte lično ono što se dešava partneru. Međutim, ako su njegove loše procene vitalno ugrožavajuće za vaše zajedničke planove, a vas je spopao proročki dar, odlučno se umešajte i ne dozvolite da stvar propadne. Tako ćete mu opet dati važnu lekciju – sledeći put kad stvari budu ozbiljne, osloniće se na vaš osećaj.

Uključite se i asistirajte

On radi nešto korisno, u šta se uopšte ne razumete i stalno traži asistenciju. Popravlja nešto i treba mu neko da mu dodaje alat, da mu donese telefon, da mu pronađe nešto, pozove nekog, skuva kafu, napravi sendvič. Odvojite neko vreme za asistiranje i stavite mu se na raspolaganje, kao mali od palube. Ali ograničite rok – recite mu da ćete ga servisirati 45 minuta i neka smisli za to vreme sve što mu treba, zato što posle morate da radite nešto drugo. Nemojte nikada očekivati od partnera da će obaviti neki posao skroz bez asistencije, da će razmisliti unapred šta mu sve treba. Takav je muški um. Nikada se neće sam setiti da skloni tepih i stavi novine, jer se sprema da radi nešto što će dići prašinu i napraviti lom.

Tretirajte ga kao prijatelja

Kad zinete da nešto prosikćete, ujedite se za jezik, pa pomislite da li biste tako nešto rekli nekom svom prijatelju i da li bi ga to povredilo. Preformulišite primedbu i nemojte bosti rečima, nemojte biti otrovni i pakosni, osim ako ste veoma duhoviti i ako je to način na koji inače komunicirate sa prijateljima.

A prijatelji svakako znaju da ih volite i prihvatate i da ste uvek tu za njih. Neka se tako oseća i vaš partner.


Aleksina Đorđević

Editors choice