Možete da shvatite da je kraj i da, pored toga što to znači da više nećete biti sa tom osobom, što više nećete imati ništa od svega onoga što ste imali sa njom, sada imate svu slobodu da imate sve što možete da imate sami sa sobom. I sa drugim ljudima oko sebe. Možete upoznati drugačiju ljubav, drugačije odnose, možete početi ispočetka. 

Možda vam ova perspektiva izgleda vrlo turobno. Osećate se orobljeno, izigrano, izdano, kao da vas je neko opljačkao i ostavio u pustinji. Gde da krenete? Suviše ste umorni, razočarani, beznadežni. I nemate ništa. Ali, takvo je olakšanje nemati ništa! Nemate šta da čuvate, zbog čega da strahujete i brinete. Dogodilo se ono najgore, strahovi su se obistinili i to je sada vaš život. 

Možete temeljno da preispitate koliko ste uopšte do sada imali svoj život. Napravite uporednu tabelu MI – ON – JA. Zapišite u kolonama ispod svake oznake sve aspekte života u kojima ste ulagali u zajedništvo, u kojima ste se prilagođavali njemu i u kojima ste manifestovali svoju autentičnost i bili zadovoljni sobom. Videćete, najmanje toga ćete imati u JA koloni. Ali, to najmanje je najvažnije. To je nešto sa čim možete da radite. Da nastavite da radite, ili da započnete. Dobili ste svoj život natrag i sada prihvatite odgovornost za to da ga živite onako kako vama najviše odgovara. 

Pustiti nekoga ko je već otišao, znači vratiti se sebi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević 

Comments