Raskidi i razvodi nas najčešće dovode u situaciju suženja svesti, kada smo usredsređeni na svoj bes, frustraciju, gubitak, povređenost, a to su definitivno okolnosti pod kojima iz nas izlazi na površinu sve najgore. Ako niste znale koliko ste lude, neprijatne, nasrtljive, osvetoljubive, pakosne i nemilosrdne, možda ćete imati prilike da upoznate najgoru stranu svoje ličnosti, ako vas dečko ili muž ostavi (a sigurno ako vas prevari i ode sa nekom mlađom i slađom). Civilizovani rastanci su retki u našem temperamentnom podneblju, ali to ne treba da vas spreči da steknete ovo zanimljivo iskustvo – naročito ako ste pre toga vać imali ono “temperamentno” i ne želite više da se sretnete sa tom primitvnom osobom u sebi samoj.

Ako je veza bila duga i značajna u vašem životu, utoliko imate više razloga da je prekinete sa poštovanjem, kad je već došlo do prekida. To će biti lako, ako ste i do sada poštovali jedno drugo i ako osećate da ste potrošili svoje zajedničko vreme i da svako treba da krene svojim putem. Biće malo teže ako to oseća samo jedno od vas – a to je onaj koji odlazi. Ako ste to vi, biće vam teško da ostanete smireni, ukoliko se vaš bivši upravo susreće sa neandertalcem u sebi i počinje da vam preti i zagorčava život, jer ne može da prihvati činjenicu da vas je već izgubio. A ako ste vi u toj poziciji, osećanja su vam još uvek snažna (a nije slabija ni posesivnost i sujeta), onda ćete biti pred velikim izazovom da ostanete na visini.

Raskid prekida odnos i način života na koji ste navikli – mnogo je povezanosti između dve osobe koje su provele neko vreme zajedno u bliskosti i intimi i dobro upoznale jedna drugu – ali ne prekida osećanja. Zato nemojte da se borite protiv osećanja. Bilo bi mnogo lakše kada biste mogli da odlučite da više nećete voleti onog ko vas ostavlja i da vas više neće biti briga za njega, da napravite rez, odbacite svaki teret i bacite se u novi život. Ali to ne funkcioniše tako. Ljubav ne funkcioniše tako – ona ne prestaje i ako ste jednom nekog stvarno voleli, deo te ljubavi će uvek ostati, jer je ugrađen ne samo u vaš odnos, nego i u vas same, ona je vaš integralni deo. Kad prođe dovoljno vremena, svom bivšem ćete želeti sve najbolje u životu, ali ne morate čekati da to vreme prođe, počnite odmah da mu želite sve najbolje u životu.

Comments