Za početak, evo nekoliko smernica koje morate uzeti u obzir kada želite da raskinete vezu.

– Da li vam veza dozvoljava da napredujete u skladu sa vašim željama?
– Da li su ispunjene vaše potrebe u vezi?
– Da li u vezi imate zajedničke ciljeve, i da li ste neki cilj postigli?
– Da li ste prihvaćeni od strane vašeg partnera, onakvi kakvi jeste?
– Da li možete zajedno da rešite konflikt?
– Da li se generalno osećate dobro u vezi?

Ako je vaš odgovor na većinu pitanja “ne”, verovatno je vreme da pokupite svoje stvari i nastavite dalje.

stress getty Kako da raskinete sa nekim u šest koraka

Prva stvar koju morate da shvatite jeste da ne postoji bezbolan način. To jednostavno ne postoji. Nema te magične reči koja briše bol. Vaš partner će biti povređen, a verovatno i vi sami

Sledi šest koraka do uspešnog raskida:

Korak 1: Budite sigurni u svoju odluku

Prvi korak je i najteži. Verovatno ste razmišljali o raskidu duže vreme. Došli ste do zаključkа dа se ne uklаpаte zаjedno, da imаte rаzličitа očekivаnjа u životu ili niste bili u stаnju dа zajedno rešite neke od vаših sukobа. Moždа ste jednostаvno shvаtili dа ne volite svog pаrtnerа.

Možete biti relаtivno pozitivni što se tiče vаše odluke, аko ste pokušаli nekoliko putа dа rаdite nа vezi pričаjući o svojim problemimа sа pаrtnerom.

Znаjući rаzloge zа predstojeći rаskid bićete spremni zа pitаnjа vašeg pаrtnera koje ne možete izbeći. I, donekle će vam ti razlozi pomoći da raskrstite sami sa sobom.

Dаkle, da li ste аpsolutno sigurni?

Korak 2: Distanca

Preporučljivo je da se održi neka distanca sa partnerom pre nego što zaista raskinete. To ima mnogo prednosti. S jedne strane vi ćete dobiti neku emocionalnu distancu. A sa druge strane, vaš partner će osetiti da se nešto dešava i nesvesno će se pripremiti za raskid. Samo prekinite kontakt nedelju dana pre. Nemojte davati previše informacija, samo recite da ste zauzeti.

Korak 3: Raskinite oči u oči

Uvek razgovarajte sa svojim partnerom lično. Nikada ne koristite email, SMS poruke ili ne daj Bože Facebook. Znam da je ovo primamljivo jer je mnogo lakše, ali to će biti još jedna vrsta izdaje. Vi dugujete svom partneru da ga pogledate u oči kada raskidate sa njim. To je pitanje lojalnosti i moralno-nepisanog zakona. Budite fer!

Korak 4: Morate da znate šta da kažete – Budite spremni

Ovo je sve samo ne lako. Morate biti dobro pripremljeni, treba da znate šta da kažete unapred. Morate računati na to da će vaš partner biti šokiran. Čak i ako ste raskid “najavljivali” duže vreme, on će doći kao grom iz vedra neba za njega/nju. Reakcije su različite. U zavisnosti od ličnosti vašeg partnera, može biti poricanja, suza, prosjačenja emocija, agresivnosti, pa čak i zlostavljanja. Pokušajte da ostanete mirni šta god da se desi. Nikada ne dozvolite da se neslavno završi.

Korak 5: Neka bude jasno da je stvarno kraj

Ovo je najteži deo. Neka bude savršeno jasno da je stvarno gotovo. Doneli ste odluku, držite se nje kada god razgovarate sa vašim partnerom. Nemojte davati lažnu nadu. Uvek imajte na umu da ne postoji bezbolan način.

Ovo je Break Up no no:

– Možda ćemo nekada ponovo biti zajedno.
– Deo mene i dalje te voli.
– Ok, daj mi malo vremena da razmislim.
– Možemo biti prijatelji.

Čak i ako nešto od ovoga stvarno mislite, ne izgovarajte ako Boga znate, samo će pogoršati već neprijatnu situaciju.

Korak 6: Bez kontakta

Ne idite na mesta gde možete sresti bivšeg partnera. Ako vas zove ili pošalje poruku, budite kratki, jasni i ne previše lični. Nikada, ali nikada ne pitajte kako se oseća, znamo svi kuda to vodi. Ako ste već doneli odluku, ispoštujte je. Ne dozvolite da raskid trajno utiče na vaš ljubavni život, pogotovo ne na samopouzdanje i samopoštovanje.


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Comments