O teškim temama u vezi potrebno je razgovarati i to na vreme – i sve vreme. Seks je naročito osetljiva tema, ali ako čekaš da se stvari same poprave, to se verovatno neće desiti, a naboj nezadovoljstva će se nakupiti i zatrovati odnos u celini. Ignorisanje seksualnih problema dovodi do osećanja teskobe, a često i krivice i zato je važno uz svu ljubav i poštovanje, biti otvoren i spreman na kompromise i dogovore.

Stručnjaci upozoravaju da su problemi u seksu mnogo češći nego što mislimo (jer malo ljudi priznaje da ih ima) i da je veoma važno pristupiti njihovom rešavanju na pravi način. Neka istraživanja pokazuju da su ti problemi uglavnom povezani sa izostankom orgazma kod žene (u tridesetak posto slučajeva), kao i sa erektilnom disfunkcijom kod gotovo polovine muškaraca starih od 40 godina.

Pre svega, važno je ustanoviti uzroke – da li su oni medicinskog, fiziološkog, ili psihološkog porekla.

Izaberi pravi trenutak

Priču o problemima u seksu, verovatno ćeš morati da iniciraš ti, jer partner možda nije svestan tvog nezadovoljstva, ili beži od suočavanja, jer je tako jednostavnije. Zato pažljivo izaberi pravi trenutak – takav razgovor se ne vodi pre, za vreme i posle seksa, niti onda kad ste u žurbi, rasejani i u lošem raspoloženju. Ono što imaš da mu kažeš, možda će ga povrediti ili naljutiti i zato je neophodno da budeš taktična, da ne prebacuješ svu krivicu na partnera, da razgovor ne bi prerastao u svađu koja nikuda ne vodi. Možda on misli da ti izbegavaš seks jer si nezainteresovana i ne želiš ga i nije svestan da to činiš da bi izbegla neprijatnost i frustraciju – da bi se razgovaralo o tako nečemu, da bi se informacije ispravno shvatile i razmenile, potrebno je da imate dovoljno vremena i da razgovoru ne pristupate kao da je to neki veliki problem. Partner treba da oseti sigurnost i razumevanje i pozitivan pristup je od velikog značaja.

Comments