Komunikacija u zdravom odnosu uključuje dvoje ljudi koji su spremni da sednu i razgovaraju o bolnim stvarima i neprijatnim istinama, bez osuđivanja. Da sve stave na kocku, da budu ranjivi i da stvarno slušaju jedno drugo. Da biste održali komunikaciju na tom nivou, potrebne su neke veštine, koje će vas držati na pravom kursu i sprečiti da rasprava sklizne u dramu optuživanja i preispitivanja. 

Prvo uputstvo je da se uverite da možete razgovarati sa drugom osobom, da ste sa nekim ko je spreman da čuje, da saoseća i da se potrudi. Ukoliko to nije tako, onda kratko i jasno – gubite vreme. 

Pristupite razgovoru sa stavom da vam je stalo do druge osobe i da želite da podelite sa njom ono što vas muči. Ne svađajte se, ne ignorišite problem, već ga iskomunicirajte. Morate biti sigurni da ne napadate partnera, već da iskazujete to da vam je dovoljno stalo do njega da se suočite sa nelagodnošću razgovora o stvarima koje nisu u redu. 

Okruženje za ovakav razgovor treba da bude bezbedno – neutralno i privatno, u trenucima kada ste oboje mirni i bez naboja. Postarajte se da budete sami i da vas niko ne sluša i ne prekida. Važno je i da budete smireni, jer ništa nećete postići ako ćutite ili vičete. 

Comments