Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Kad prebacite tridesetu, ulazite u najproduktivnije doba života u kome razvijate ambicije kroz realizaciju svojih ciljeva, uravnotežujete se, ostvarujući se na različitim životnim planovima, donosite najvažnije odluke, koje dalje opredeljuju način vašeg života. Živite intenzivno i obuzeti ste sadašnjošću – ali, ne treba da zaboravite da ćete taj intenzitet potrošiti i da će se vaš život sa godinama promeniti. I da vi sami možete učiniti da to ne bude bolna promena, koja će vam teško pasti, već jedno duhovno izrastanje i kvalitetno starenje, bez gubljenja ličnih moći i zdravlja.

Dakle, sada kada ste u kategoriji 30 plus i najmoćniji ste, najaktivniji i najsposobniji, treba da pripremite teren, na kome ćete sami sebi biti zahvalni sa 50 plus.

Ostavite cigarete

To nije lako, ali vaši krvni sudovi i pluća biće spremniji da podnesu teret godina, vaša koža će duže sačuvati elastičnost i smanjićete rizike od raznih bolesti i slabosti koje se sa godinama pojačavaju.

Čuvajte kožu

Koristite UV zaštitne faktore, hidratantne kreme, skidajte šminku i umivajte se, koristite mleko za telo, negujte stopala i laktove, jednako kao što negujete lice. Čuvajte se sunca, a kad se sunčate obavezno koristite kremu za sunčanje sa visokom zaštitnim faktorom.

tridesete e1586262342759 Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Organizujte neki način štednje

Možete uzeti životno osiguranje, ili otvoriti štednu knjižicu, ili i jedno i drugo. Možda su vam u ovom trenutku bitnija ulaganja i čini vam se da je to što biste mogli da odvajate za štetnju suviše malo i neznatno – ali ako uložite na štedni račun samo deset evra mesečno, taj “gubitak” nećete ni primetiti, a vaš račun će se svakog meseca povećavati. Vremenom, moći ćete da odvajate veće sume i za dvadesetak godina imaćete pristojan “štek” za stare dane.

Budite bliski sa svojom porodicom

Vaši roditelji stare, a i drugi članovi šire porodice, od kojih ste se možda udaljili i izgubli kontakt. Ustanovite porodična okupljanja – ona su u današnje vreme retka i dragocena prilika za negovanje porodičnih odnosa. Nemojte dozvoliti da se porodična okupljanja svedu samo na specijalne prilike, od kojih se sa godinama povećevaju one tužne (manje je venčanja, a više sahrana i parastosa), nego ustanovite nedeljne ručkove sa najužom porodicom i mesečno posećivanje ostale familije. Ako je familija raštrkana po zemlji i svetu, održavajte sa njima kontak preko interneta i telefona. Ne izbegavajte one članove porodice koji su svima neprijatni i naporni – a svaka porodica ima jednog takvog.

Dajte iskustvu prednost nad materijalnim stvarima

Imati i sticati je odličan način da osvojite i potrvrdite svoje mesto u svetu – ali nemojte praviti utvrđenje od materijalnih stvari. Radije uložite materijalno (novac) u iskustva koja će ispuniti i obogatiti vaš život (putovanja, učenje novih sadržaja, rad na sebi, kulturni sadržaji…). Bogatstvo života u kome ćete uživati sa 50 plus, nalaziće se u vašem duhu i srcu, zato širite svoje vidike i emotivne kapacitete.

Delite svoje bogatstvo sa drugima

Spoznajte radost davanja. Sve što podelite sa drugima, u vidu pažnje, brige, vremena, energije, kao i materijalno, sve što date – povećava vaše unutrašnje bogatstvo. I to je zauvek vaše, da vas greje i raduje do kraja vaših dana.

Editors choice