Kad prebacite tridesetu, ulazite u najproduktivnije doba života u kome razvijate ambicije kroz realizaciju svojih ciljeva, uravnotežujete se, ostvarujući se na različitim životnim planovima, donosite najvažnije odluke, koje dalje opredeljuju način vašeg života. Živite intenzivno i obuzeti ste sadašnjošću – ali, ne treba da zaboravite da ćete taj intenzitet potrošiti i da će se vaš život sa godinama promeniti. I da vi sami možete učiniti da to ne bude bolna promena, koja će vam teško pasti, već jedno duhovno izrastanje i kvalitetno starenje, bez gubljenja ličnih moći i zdravlja.

Dakle, sada kada ste u kategoriji 30 plus i najmoćniji ste, najaktivniji i najsposobniji, treba da pripremite teren, na kome ćete sami sebi biti zahvalni sa 50 plus.

Ostavite cigarete

To nije lako, ali vaši krvni sudovi i pluća biće spremniji da podnesu teret godina, vaša koža će duže sačuvati elastičnost i smanjićete rizike od raznih bolesti i slabosti koje se sa godinama pojačavaju.

Čuvajte kožu

Koristite UV zaštitne faktore, hidratantne kreme, skidajte šminku i umivajte se, koristite mleko za telo, negujte stopala i laktove, jednako kao što negujete lice. Čuvajte se sunca, a kad se sunčate obavezno koristite kremu za sunčanje sa visokom zaštitnim faktorom.

tridesete e1586262342759 Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Organizujte neki način štednje

Možete uzeti životno osiguranje, ili otvoriti štednu knjižicu, ili i jedno i drugo. Možda su vam u ovom trenutku bitnija ulaganja i čini vam se da je to što biste mogli da odvajate za štetnju suviše malo i neznatno – ali ako uložite na štedni račun samo deset evra mesečno, taj “gubitak” nećete ni primetiti, a vaš račun će se svakog meseca povećavati. Vremenom, moći ćete da odvajate veće sume i za dvadesetak godina imaćete pristojan “štek” za stare dane.

Budite bliski sa svojom porodicom

Vaši roditelji stare, a i drugi članovi šire porodice, od kojih ste se možda udaljili i izgubli kontakt. Ustanovite porodična okupljanja – ona su u današnje vreme retka i dragocena prilika za negovanje porodičnih odnosa. Nemojte dozvoliti da se porodična okupljanja svedu samo na specijalne prilike, od kojih se sa godinama povećevaju one tužne (manje je venčanja, a više sahrana i parastosa), nego ustanovite nedeljne ručkove sa najužom porodicom i mesečno posećivanje ostale familije. Ako je familija raštrkana po zemlji i svetu, održavajte sa njima kontak preko interneta i telefona. Ne izbegavajte one članove porodice koji su svima neprijatni i naporni – a svaka porodica ima jednog takvog.

Dajte iskustvu prednost nad materijalnim stvarima

Imati i sticati je odličan način da osvojite i potrvrdite svoje mesto u svetu – ali nemojte praviti utvrđenje od materijalnih stvari. Radije uložite materijalno (novac) u iskustva koja će ispuniti i obogatiti vaš život (putovanja, učenje novih sadržaja, rad na sebi, kulturni sadržaji…). Bogatstvo života u kome ćete uživati sa 50 plus, nalaziće se u vašem duhu i srcu, zato širite svoje vidike i emotivne kapacitete.

Delite svoje bogatstvo sa drugima

Spoznajte radost davanja. Sve što podelite sa drugima, u vidu pažnje, brige, vremena, energije, kao i materijalno, sve što date – povećava vaše unutrašnje bogatstvo. I to je zauvek vaše, da vas greje i raduje do kraja vaših dana.

Comments