Postoje sigurni načini da sprečiš da ti srce bude slomljeno – da nisi živ, da se nikad ne zaljubiš, da si psihopata… Naravno, postoji i bezbroj saveta i smernica kako da sačuvaš srce od slamanja, kako da upravljaš svojim osećanjima, kako da uložiš napor da dostigneš mudrost i sačuvaš razum, ali te savete i smernice smislili su oni koji su, verovatno mnogo puta, preživeli slamanje srca. Možda mudre savete nije moguće uvesti u životnu praksu, dok ne stekneš neke godine, dok ti se glava malo ne ohladi i ne spusti iz oblaka. Možda ne možeš ni tada, a možda ipak možeš, ponekad. Nije loše znati da postoje načini da sačuvaš svoje srce – ako to uopšte želiš da pokušaš. 

Ne možeš nekoga ubediti i naterati da te voli. Možeš da pokušaš, ali verovatno ćeš pre ili kasnije zaključiti da ti je prisustvo te osobe suviše bolno i opterećujuće i da je najbolje, kad ti ona već ne uzvraća osećanja, da se pomeriš i da nađeš nekog ko će te utešiti. 

Mnogo ćeš saznati o jednoj osobi slušajući je kako govori o svojoj bivšoj ljubavi. Ako su reči ogorčene, ljutite, uvredljive, onda postoji naboj i ta veza nije u potpunosti okončana i raščišćena. Ili ta osoba ima problema sama sa sobom (što je verovatnije) i biće isto tako stroga, kritična i bez poštovanja i u sledećoj vezi, odnosno, prema vama. 

Ne čini sve za nekoga ko ne čini ništa za tebe. Toj rečenici ne treba nikakav dodatak i objašnjenje. Osim predloga da se preslišaš koliko puta nisi poslušala ovaj mudar savet. 

Kada druga osoba deluje nezainteresovano, tome ne treba tumačenje – nezainteresovana je, koliko god želela da bude drugačije. Eventualno možeš da probaš da joj dosađuješ, pa da vidiš kako izgleda kada deluje ljuto. 

Ne možeš nikoga da spaseš ili da ga popraviš. Oni koji traže spas, uspeće u tome sami, ako možeš da učestvuješ u tome, to je privilegija i odgovornost, ali nije tvoja zasluga. Ako nekog popravljaš, polaziš od pretpostavke da je – pokvaren. Prihvataj ljude onakvi kakvi su, a ne kao ono što vidiš da bi mogli da budu. Iz čega sledi savet:

Ne zaljubljuj se u potencijal. Lako je reći, ali za empatične i senzitivne žene, ovo bi trebalo da bude prva ljubavna zapovest. Da, znaš zašto, jer si i to već radila (koliko puta?). 

Comments