Ako imate dugu kosu, onda već znate koliko spavanje može daje ošteti. Legnete sa jednom frizurom i probudite se sa drugom. Pored toga, ako ne vodite računa o svojoj kosi u toku sna, to može izazvati dugotrajne posledice, kao što su listanje krajeva, pa čak i da vam kosa bude istanjena na strani gde češće spavate.

Ne treba da zanemarite koliko spavanje može da utiče na kvalitet kose i uzmite u obzir da osam sati sna svakog dana sigurno ostavlja trag. Zato smo pronašli načine koji vam mogu pomoći da sačuvate zdravlje vaše kose, kao i njen oblik, i probudite se sa što očuvanijom frizurom.

Koristite svilenu jastučnicu ili kapicu

Svila je jedan od najnežnijih materijala i jedan od retkih koji neće imati negativan uticaj na kvalitet vaše kose. Pored toga, odlična je i za negu lice, jer neće iritirati kožu.

Svilena jastučnica je odlično ulaganje, bilo da imate kovrdžavu ili ravnu kosu. Umesto jastučnice, možete kupiti i svilenu kapicu u koju ćete umotati kosu. Na taj način ćete sačuvati vašu frizuru od spoljnih uticaja. I ako imate kovrdžavu ili talasastu kosu, ovo će biti od velike pomoći, jer svila čuva kovrdže.

Nemojte spavati sa spuštenom kosom

Ako spavate tako što samo pustite kosu da vam pada preko lica, dodatno ćete je oštetiti, zato što ćete je gnječiti u toku noći. Pored toga, zbog okretanja u toku noći, kosa će se dodatno mrsiti, pa možete izjutra imati problema da je raščešljate. Nikad nećete znati sa kakvom ćete se frizurom probuditi.

Zato preporučujemo da kosu vežete u punđu ili u pletenicu. Nemojte čvrsto vezati kosu kako na njoj ne biste napravili trag.

Spavanje sa mokrom kosom je big no no

Ako imate želju da vam što pre ispucaju krajevi, da kosa bude tršava i loše oblikovana, recept za to je da legnete sa mokrom kosom. Naravno, niko ovo ne želi. Pored toga što će ošteiti vašu jastučnicu, može se dogoditi da će vam se ubuđati i jastuk, jer ako često ovako spavate, nikad neće imati mogućnost da se u potpunosti osuši.

Koristite maske za kosu

Noć je pravo vreme da ostavite masku u kosi sve vreme dok spavate. Tako ćete kosi dati dovoljno vremena da upije sve hranljive materije iz maske. Da se ne lažemo, niko nema toliko vremena da nosi ove maske u toku dana.

Pojedine maske možete ostaviti u kosi bez ispiranja, a druge možete staviti noć pre pranja kose, pa ih isperite ujutro.

Nemojte koristiti plastične gumice

Plastične gumice su verovatno jedna od najgorih mogućih stvari koju možete staviti na vašu kosu. One čupaju, kidaju, mrse kosu. Nema nijedna dobra stvar u vezivanju kose na ovaj način.

Kosu vezujte prirodnim materijalima i u toku noći je nemojte previše stezati, jer se na taj način možete probuditi sa glavoboljom.

Spavajte u hladnijoj prostoriji

Moguće je da ste već čuli da se preporučuje da spavate u prostoriji u kojoj nije preterano toplo, jer je to dobro za zdravlje. Ne valja pregrevati organizam. Isto tako, ne valja spavati u toploj prostoriji ni zbog zdravlja kose. Zašto? Znojićete se, a neispran znoj može biti uzrok nastanka svraba ili peruti koja buja u toplom i vlažnom okruženju.

Naslovna fotografija: instagram.com/inpsiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments