Možda uopšte i ne osetite tu potrebu u prvih nekoliko meseci, kada izgleda kao da se veza odvija sama od sebe, kada prosto lebdite na oblacima fascinacije, senzacije i oduševljenja. Hemija upravlja vašim mozgovima i baš vam je lepo. Ali već posle pet, šest, meseci, postajete svesni da je u toku veza i da se vezom treba malo pozabaviti, da niste baš toliko slični, kao što ste mislili, da nemate baš toliko razumevanja za neka partnerova ponašanja i interesovanja, kao što vam se činilo, i da se zapravo još ne poznajete. I želite da se malo brže upoznajete i zbližavate, jer imate dobar osećaj i verujete da možete da uspete. Usvojte ove načine komunikacije i stalno ih praktikujte.

Vodite smislene razgovore

Pričajte o onome što vas je tokom života oblikovalo, o ključnim uticajima – o osobama koje su vas vaspitavale, koje ste voleli, kojima ste se divili, kojih ste se plašili. O istinama koje ste shvatili i o bolnim načinima na koje se to desilo. Poverite partneru svoje strahove i slabosti, one koje ste imali i prevazišli, kao i one sa kojima se još uvek borite. Ovakav ton razgovora stvara poverenje i zaista pomaže da se bolje upoznate – jer najveći deo života koji ste proveli odrastajući i postajući to što jeste, za partnera je potpuno nepoznata priča, a da bi vas bolje razumeo, treba da zna i ono što može saznati samo tako što ćete mu vi ispričati. Delite lične priče i gradite razumevanje.

Razgovarajte o dnevnim stvarima

Želiš da znaš kako je proveo dan, ali sa svim detaljima. Kako mu je bilo na poslu, šta mu se zanimljivo dogodilo, ko ga je iznervirao, sa kakvim se izazovima suočio, šta mu nije uspelo, na šta je ponosan – potrebno je da poznajete svu problematiku života u kome partner učestvuje kad nije sa vama i on takođe to treba da zna o vama. Koje kolege su vam omiljene, sa kim imate problema, koga izbegavate, sa kim pomalo flertujete, kakva je atmosfera u kojoj provodite veći deo dana i kakvi su zahtevi posla. Tako ćete saznati kako se ko od vas nosi sa stresom i kako rešava problema, gde mu je potrebna podrška, a gde je odličan oslonac drugima.

Comments