Prečesto se nalazimo u bliskim odnosima u kojima se osećamo kao taoci – zarobljeni očekivanjima, ograničenjima, nastojanjem da ne povredimo osećanja druge osobe, sopstvenim osećanjem krivice, izmanipulisani smo, nezadovoljni i nervozni. A sami pristajemo na ta ograničenja i dozvoljavamo bliskim osobama da određuju stepen naše slobode i nezavisnosti. Zauzvrat, mi činimo isto to – ograničavamo i zarobljavamo ljude koje volimo. Zašto pristajemo na te zamke i kako da se iz njih izvučemo?

Treba da shvatimo da svi težimo povezanosti – način na koji funkcionišemo kao emotivna bića nastao je iz potrebe da pripadamo – najpre majci i porodici, zatim užem okruženju, kolektivu (u vrtiću, školi, na fakultetu). Težimo da zauzmemo svoje mesto u svetu i da se osećamo kao njegov smislen i funkcionalan deo – potreba za pripadanjem i povezanošću, jedna je od osnovnih ljudskih potreba.

To je najširi koncept – prema tom obrascu, povezujemo se u svim oblastima života i na svim nivoima međuljudskih odnosa, manje ili više uspešno. Tako neke osobe ne mogu da se povežu u ljubavi, jer ih sputava stid od izražavanja osećanja, strah od bliskosti, ranjivosti i “ogoljavanja”, drugi ne mogu da se povežu u slobodnoj razmeni ideja i filozofskom pristupu životu, jer ih ograničava nepoverenje, neznanje, nesigurnost u sebe i strah da će ispasti neznalice. Neki ljudi ne mogu da podele nečiju radost uspeha (ne povezuju se), jer se sami osećaju inferiorno i neuspešno, dok drugi nisu u stanju da se šale na neke teme, jer su zbog njih nesigurni i osetljivi (ne podnose viceve o deci, jer se ne osećaju sigurno u svojoj ulozi roditelja).

Kao i potreba za povezivanjem i sposobnost za povezivanje, nemogućnost povezivanja je rezultat našeg iskustva i obrazaca koje smo usvojili odrastanjem. Kada ne možemo da ostvarimo dobru povezanost u ljubavi, to je posledica odrastanja u porodici u kojoj nismo postigli odgovarajuću povezanost i osećanje pripadnosti roditeljima i članovima porodice.

Dobra povezanost je rezultat dobrog iskustva i zbog nje se osećamo dobro, prihvaćeno, voljeno i stabilno.

Comments