Kad odmor počne, izgleda kao da je desetak, petnaest dana mnooogo vremena. A kad prvih nedelju dana proleti, a vi još niste ni počeli da se odmarate, setite se kako vam dani odmora uvek prebrzo prođu i pomislite kako bi vam možda dva ili tri meseca bilo zaista dovoljno da se oporavite. Ne vraća vam se na posao, čak i kad volite posao. Tako se danas živi, posla uvek ima previše, odmora nedovoljno, a povratak sa odmora na posao je naporniji od dnevne poslovne rutine. Treba ponovo da uhvatite tempo i nije vam lako. Evo nekih saveta kako sebi da olakšate “povratak u sedlo“.

Sredite radni sto

Iako ste ga ostavili u redu, počnite tako što ćete pretresti fioke, pogledati papire koje ste sklonili i baciti one koji vam definitivno ne trebaju. Očistite i svoj desk-top – pretresite foldere koje koristite, uklonite višak ikonica, stavite kao pozadinu novu fotku (onaj zalazak sunca na plaži koji ste majstorski uhvatili biće odličan). Obrišite prašinu, pripremite svoju šolju za kafu – prosto dotaknite, pomerite i organizujte sve u svojoj kancelariji (ili na svom mestu u kancelariji), iako čišćenje i sređivanje verovatno nije potrebno – na taj način se mentalno pripremate za posao, podešavate se na “radnu frekvenciju”.

Napravite spisak obaveza

Možda se posao nagomilao dok niste bili tu, pa nešto čeka na vas, a novi zadaci već pristižu. Napravite spisak prioriteta – prvo ono što je hitno, pa ono što je na čekanju, pa ono treće i četvrto. To će vam olakšati povratak na posao i manje ćete se osećati kao da ste upravo pali s Marsa – brže ćete povratiti osećaj da ste u toku i da držite stvari pod kontrolom.

Ili još bolje – neka vas taj spisak sačeka

Dobra strategija je napraviti spisak obaveza pre odlaska na odmor – tada će vas lista čekati i znaćete sa čim možete da počnete, dok ne uhvatite dnevni ritam. Kad znate šta treba da radite, to je jedna briga manje, pa poslu možete pristupiti opuštenije.

Počnite sa tri zadatka koja možete ispuniti

Ne treba to da bude ništa spektakularno, samo odredite tri glavna zadatka za prvi dan na poslu – odgovorite na mejlove koji su u međuvremenu stigli, javite klijentima da ste im na raspolaganju, sredite dokumentaciju, uputite se u ono što se radilo u vašem odsustvu…

Comments