Lakše je pronaći ispunjenje u životnim oblastima koje zavise samo od vas i vašeg ulaganja – karijera, mentalno zdravlje, sport i hobiji. Ljubavni život, međutim, uključuje drugu osobu, sa svim njenim aspektima života i potrebama za ispunjenjem, pa su neophodni prilagođavanje, kompromisi, ustupci – u kojima možete izgubiti sebe i osećati se nazadovoljno i neispunjeno. Evo nekih korisnih smernica za osećanje ispunjenosti u ljubavnim odnosima, bez obzira na to da li ste slobodni, ili u “šemi”, u vezi ili odavno u braku.

Budite otvoreni za promene

Promena je jedina stvar na koju uvek možete da računate – ako ste slobodni, biće perioda usamljenosti, perioda ludog provoda, površnih iskustava, zaljubljivanja i oni će se smenjivati nepredvidljivom dinamikom. Ako ste u dugoj vezi, vi se menjate i partner se menja, vaš odnos se menja – to se ne dešava van vas, vi ste akteri tih promena, zato sarađujte sa njima, menjajte se zajedno i ne očekujte da će uvek biti prijatno. Usponi i padovi su deo odnosa i stalno će se dešavati.

Inicirajte komunikaciju

Ne čekajte da neko pogodi šta vi hoćete, šta će vas usrećiti i ispuniti, budite asertivni, recite jasno i otvoreno šta želite, pokrenite komunikaciju, budite spremni da zastupate svoje želje i potrebe i da isto tako uvažite partnerove. Na pitanje “kako si” ne odgovarajte sa “dobro, sve ok” iako nije, ne čekajte da partner istražuje, jer će on možda vaš odgovor prihvatiti zdravo za gotovo. Obavestite partnera kako se osećate i ako vas ništa ne pita.

Ako se bavite dejtingom, pokušavajući da nađete partnera, ne očekujte da onaj sa kim se sastajete organizuje romantično veče u skladu sa vašim standardima. Ukoliko vas odvede negde gde vam je dosadno, gde vam ne odgovara muzika i gde se ne osećate dobro, recite mu to i predložite promenu mesta.

Birajte sa kim provodite vreme

Prosečno gledano, verovatno postoji pet osoba sa kojima provodite najviše vremena, to je najuži krug “vaših” ljudi. Zato pažljivo birajte te ljude, a ako ste ih već izabrali, a sa njima se ne osećate prijatno, prigrlite promene, pa upoznajte neke nove ljude, koji će oplemenjivati vaš život, umesto da vas iscrpljuju neprekidnim kukanjem i demonstracijama svog nezgodnog karaktera i nekorektnog ponašanja. Okružite se ljudima koji dele vaše vrednosti i pozitivno utiču na vas, koji vole sebe i sve oko sebe – jer to je važan deo ljubavnog života, neograničenog na partnerstvo.

Radite ono što volite

Provodite kvalitetno vreme sa svojim posebnim osobama, ali i sami sa sobom. Izađite iz rutine i radite ono što vas zabavlja i u čemu uživate – zajednički lepi trenuci su dragoceni i povezuju vas na nivou radosti i igre. Možete otkriti nešto sasvim novo, što oboje želite da isprobate i što će vam se dopasti – ili neće, ali to će biti zabavno zajedničko iskustvo.

Comments