Da bismo bili spremni za takav odnos, moramo ga najpre izgraditi sami sa sobom. Romansa sa samom sobom, pomoći će ti da smanjiš očekivanja od veze, odnosno, da ih postaviš realno. A šta to znači izgraditi ljubavnu vezu sa sobom? To znači ponašati se prema sebi sa poštovanjem i provoditi vreme sa sobom, kao da si u najodabranijem i najboljem društvu (a i jesi). Posveti sebi čitavo dokono vikend-popodne, tako što ćeš obilaziti knjižare, šetati i gledati izloge, svratiti u poslastičarnicu, kupiti sebi neku sitnicu, sedeti na klupi i posmatrati svet oko sebe… Sve to bi radila sa nekim sa kim osećaš povezanost i bliskost, zato što su to obične stvari u kojima je moguće beskrajno uživati u stanju opuštenosti i ljubavi. A ti to stanje možeš da osetiš i doživiš sama sa sobom.

Na ovaj način svojoj podsvesti šalješ poruku da je to taj osećaj koji želiš, taj odnos, koji i neko drugi treba da ima prema tebi, na taj način se pripremaš za ljubav sa drugom osobom – onu ljubav kojoj te niko nije naučio, pa je potrebno da sama sebe naučiš, da ne bi svakojaka nezdrava osećanja mešala sa ljubavlju.

Takođe treba da znaš šta je ono što želiš u vezi, a da bi to znala, treba da znaš ko si ti i šta donosiš u odnos. Samo na osnovu sopstvenog integriteta možeš da imaš želje i zahteve u odnosu na partnera. Da li znaš šta želiš u životu? Da li te vode strast i impuls, da li si umetnička duša, ili si intelektualac, važan ti je red, neuznemirenost, pažljivo promišljanje i planiranje, da li želiš stabilan i prosperitetan odnos, ili iskustvo žestokih osećanja, po bilo koju cenu?

Ono što te ispunjava u životu, ispunjavaće te i u odnosu sa drugom osobom – ne veruj u suprotnosti koje se privlače, u to da će ti neko doneti stabilnost i smirenost koju nemaš u sebi – možda će tvoje neurotično treberenje da se umiri pored nekog mirnog i ozbiljnog čoveka, ali ćeš na kraju umirati od dosade sa njim, jer vas ne ispunjavaju iste stvari i nemate iste vrednosti i prioritete.

Posveti se sebi, budi svoja osoba od poverenja, svoj oslonac, svoja ljubav, svoja srodna duša – to je najbolja priprema za odnos sa drugim bićem, sa kojim možeš da izgradiš svet pun poverenja, razumevanja i nesebičnog davanja.

Izvor fotografija: instagram.com/marmurokph

Brankica Milošević

Comments