Mučno je živeti u neprekidnom oklevanju i brizi – svaki svoj korak (pa i najmanji) odmeravate, uvek obuzdavate sebe, jer ne znate kako će drugi reagovati na vaše ponašanje (strahujete da to neće biti dobro primljeno), vodite računa o tuđim osećanjima više nego o svojim… Voleli biste da ste malo spontaniji, malo otvoreniji, malo hrabriji. Pokušajte sa ovom strategijom.

Napišite i pošaljite jednu zahvalnicu

Odaberite nekog koga veoma poštujete, ali se pribojavate da biste ga gnjavili svojim izrazima poštovanja i napišite mu mejl, ili poruku, ili komentar na društvenim mrežama. Izrazite svoju zahvalnost toj osobi zbog njenog rada, načina, posebnosti, jer vas inspiriše i divite joj se. Nemojte brinuti da ćete delovati kao suludi obožavalac – progonitelj, samo budite iskreni.

Odvojte sat vremena da isplanirate šta ćete oblačiti narednih pet radnih dana

Planiranje oblačenja za posao uklanja stres koji imate svakog jutra, naročito ako se ispostavi da je komad koji ste hteli da obučete u korpi za prljav veš, koji niste oprali u toku vikenda. Sigurno imate nekoliko praktičnih varijanti koje se međusobno kombinuju i koje „pokrivaju“ radne dane, a planiranje kombinacija sprečava neprijatna iznenađenja i gubljenje vremena u traženju odevnog komada koga ste se odjednom setili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeanne Damas (@jeannedamas)

Pozovite nekoga na večeru koju ćete sami spremiti

Prijatelja, kolegu, rođaka, nekog iz komšiluka – osećaj da spremate za nekog daje vam polet, pa makar to bio najjednostavniji obrok koji možete da smislite.

Identifikujte nekoga na poslu (iz svoje oblasti) i zamolite ga za intervju

Zamolite tu osobu da izdvoji jedno pola sata vremena da vam odgovori na pitanja (koja ćete pripremiti) o tome kako su počeli da se bave tim poslom, koji su im bili najveći problemi, šta najviše vole u poslu i šta bi mogli da vam preporuče kao sledeći potez u vašoj karijeri. To ne treba da bude osoba koju ste odabrali za pismo zahvalnice, da ne bi izgledalo da ste tim pismom samo „probijali led“ da biste tražili „uslugu“.

Odlučite kako želite da se osećate

Ne razmišljajte o tome šta želite da radite, sa kim želite da budete, već kako želite da se osećate – zadovoljno, ispunjeno, inspirisano, voljeno, prihvaćeno, vrednovano, poštovano…

Uputite kompliment nepoznatoj osobi

Možda ne stupate lako u komunikaciju ni sa poznatim osobama, a kamoli sa nepoznatim, ali probajte, osećaj je veoma dobar. Prosto recite nekome „moram da vam kažem da mi se mnogo dopada vaš stil“ ili „kosa vam je zaista divna“, ili „ne mogu a da ne primetim koliko vam ta boja dobro stoji“ – stajaće vas truda da to izgovorite (možda će vam srce biti u grlu), ali uživaćete u iznenađenom osmehu i zbunjenom prihvatanju komplimenta, ili još zbunjenijem pokušaju da se kompliment odbije. Ponekad uopšte nije jednostavno primiti pohvalu, čak ni kad vas ona zaista prijatno iznenadi.

Comments