U prethodnom tekstu smo naveli četiri saveta od kojih bi bilo dobro da počnete kada se pripremate za govor. Govorništvo nije samo stvar urođenog talenta nego i dosta vežbe i različitih strategija. Ovde su još četiri:

Imajte strukturu

Ako postoji poenta onoga što pričate, već ste dobili pola bitke. Postarajte se da vam poruka bude koncizna, zabavna i izbegavajte išta preterano. Ovo ćete postići tako što ćete napraviti mali prospekt koji ćete i vi i publika pratiti. Počnite govor tako što ćete im na samom početku reći neke ključne stvari koje ćete pomenuti do kraja govora. Kada odmah objasnite o čemu će prezentacija/govor biti, publika će ostati zainteresovana i slušaće ceo govor, čekajući da čuje to što ste obećali.

slikaa1 Kako da uspešno održite govor? (2. deo)

Zainteresujte publiku pričom koja je povezana sa govorom, ali unosi lakoću u prezentaciju

Vreme je za priču

Govor postaje malo oporan? Uzmite u obzir da iskoristite osnovni format priče. Kreirajte početak, sredinu i kraj. Ljudi vole priče, naročito one sa “poukom”. Ako možete da pronađete priču koju ćete ispričati a koja će naglasiti tačke vaše prezentacije, ispričajte je! Publika će je obožavati. Dodatno, činite celu prezentaciju mnogo ličnijom.

Sav materijal proverite dva, tri puta

Svima se dešava da prilikom pripremanja materijala za govor napravimo greške u kucanju ili pisanju. Zato je potrebno da pripremite prvi nacrt unapred i pročitate ga nekoliko puta (bar dva puta). Pustite da prođe vreme između prve i druge provere materijala.

slikaa2 Kako da uspešno održite govor? (2. deo)

Držite se profesionalno

Izgledajte dobro

Neophodno je da vaš poslovni autfit bude prikladan, ali i udoban. Od važnosti je da se prijatno osećate dok držite govor. Ako ste žensko, obratite pažnju na šminku i frizuru. Naravno, ovo bi trebalo i da se podrazumeva – uvek stignite ranije kako biste se pripremili za prezentaciju.

I, konačno, budite ono što jeste!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments