Ako volite biljke i uspevate da odnegujete lepo cveće, dobro će vam ići i gajenje začinskih biljaka u saksijama. Preporučujemo vam da probate sa onima koje lako uspevaju u malim posudama i ne zahtevaju da se mnogo bavite o njima, osim da ih redovno zalivate.

Bosiljak

Treba vam pakovanje semena bosiljka ili spremna sadnica, koju ćete staviti u saksiju punu kvalitetne zemlje i izložiti je suncu na južnoj ili zapadnoj strani stana. Bosiljak voli vrućinu i uspeva na direktnom suncu. Posle nekoliko nedelja, ova biljka postaje drvenasta, a tada će biti potrebno da zasadite još semenki ili nabavite novu sadnicu. Bosiljak ćete najbolje iskoristiti ako uzmete sveže listiće i stavite ih u salatu, sa mocarelom i paradajzom, a lep je začin i u pasti.

Nana

Ima više vrsta nane koju možete da zasadite, a one brzo rastu i šire se, pa je najbolje da ih gajite u loncu. Zemlja treba stalno da bude vlažna, a biljka na umerenoj i povremeno jakoj svetlosti. Nana je vrlo otporna – brzo i lako raste i trpi razne uslove i ima divan miris. Njome možete začiniti ledeni čaj, koktele (mohito), salate i dezerte.

eleanor chen IytUViSv3GQ unsplash e1593096679906 Kako da uzgajite začine u svom stanu

Korijander

Potrebna mu je duboka posuda, jer je njegovo korenje dugačko i žilavo, kao i posuda, odnosno zemljište sa dobrom drenažom (više rupa na saksiji). Korijanderu prija direktno sunce tokom jutra i blaga senka tokom dana, pa ga postavite tako da ima dovoljno jutarnje svetlosti, koja će se sama ublažavati, kako dan odmiče. Pre nego što počnete da ga koristite, pustite da poraste petnaestak santimetara u visinu.

Comments