Peršun

Možete uzgajiti onaj dekorativni, sa uvijenim listovima ili običan, sa ravnim listovima – ovaj drugi je ukusniji, odnosno, ima jaču aromu, dok izuvijani služi za ukrašavanje prilikom serviranja. Obe vrste traže duboku posudu sa bogatom zemljom i vole da budu izložene direktnom izvoru svetlosti.

Vlašac

Ovo je vrsta luka, koji daje specifičnu aromu u salatama sa jajima, supama i drugim jelima. Potrebna mu je posuda sa stalno vlažnom zemljom, koja mora imati propust i drenažu. Njegove šiljate listove koristite tako što ćete ih iseći makazama, a ako odsečete celu biljku, ostavite najmanje pet santimetara visine, tako da bilja može ponovo da poraste.

dayana brooke S2NEWLETvyY unsplash e1593096805213 Kako da uzgajite začine u svom stanu

Origano

Origano pripada porodici metvica, mirišljav je i ukusan u sosu od paradajza, raznim varivima, lepo se slaže sa piletinom i stavlja se u marinadu. Gaji se slično kao nana – zemlja ne treba da se osuši, biljka treba da bude na mestu gde ima dosta svetlosti, a za upotrebu, jednostavno oberite sveže listiće sa biljke. Ako ga stavljate u jelo koje kuvate, dodajte ga pri kraju kuvanja, da ne bi izgubio ukus.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments