Posle tridesete godine, zvanično si još uvek mlada i u punoj snazi – u ovim godinama se obično ostvarujemo na svim životnim poljima. Završeno je vreme obrazovanja, gradimo karijeru, zasnivamo porodice, gajimo decu – i imamo snage za napornu životnu trku, koju trčimo svakodnevno. Na tom istom životnom vrhuncu, počinjemo da osećamo da nam je potrebno da obnavljamo energiju, da disciplinovano i uredno živimo, jer nas ta trka troši i uzima svoj danak – prvi put pomišljamo da ćemo ostariti i da ćemo doći u situaciju da nešto ne možemo i ne stižemo. Zato je važno da održavamo telesnu snagu i kondiciju, a kardio vežbe će najviše odgovarati organizmu. Ukoliko imamo sedeći posao, potrebno je da uvedemo u praksu male trikove – uzimanje čestih pauza, tokom kojih ćemo otići da uzmemo čašu vode, popeti se stepenicama (do toaleta na spratu, ili uopšte bez ikakvog razloga), protezanje i žustro hodanje gore-dole po kancelariji, a mudro je i da ustanemo i hodamo dok razgovaramo telefonom.

joga 1 Kako da vežbaš posle tridesete

Stručnjaci savetuju da praktikujemo treninge sa intervalima visokog intenziteta, kao što su sprint i vožnja bicikla (u kojima srce radi i do 80 odsto brže od uobičajenog broja otkucaja), koje ćemo prekidati periodima mirnijeg vežbanja, niskog intenziteta. Ovakva vrsta vežbanja takođe ne oduzima mnogo vremena – dvadesetak minuta je sasvim dovoljno.

Ženama se posebno savetuju Kegelove vežbe (naročito posle porođaja) da bi mišići dna karlice održali elastičnost i snagu i da bi se sprečile neprijatnosti u starijim godinama (inkontinencija).

Ako do sada niste radili jogu, posle tridesete biste mogli da počnete da otkrivate koje vam joga vežbe najviše prijaju.

Comments