Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Posle tridesete godine, zvanično si još uvek mlada i u punoj snazi – u ovim godinama se obično ostvarujemo na svim životnim poljima. Završeno je vreme obrazovanja, gradimo karijeru, zasnivamo porodice, gajimo decu – i imamo snage za napornu životnu trku, koju trčimo svakodnevno. Na tom istom životnom vrhuncu, počinjemo da osećamo da nam je potrebno da obnavljamo energiju, da disciplinovano i uredno živimo, jer nas ta trka troši i uzima svoj danak – prvi put pomišljamo da ćemo ostariti i da ćemo doći u situaciju da nešto ne možemo i ne stižemo. Zato je važno da održavamo telesnu snagu i kondiciju, a kardio vežbe će najviše odgovarati organizmu. Ukoliko imamo sedeći posao, potrebno je da uvedemo u praksu male trikove – uzimanje čestih pauza, tokom kojih ćemo otići da uzmemo čašu vode, popeti se stepenicama (do toaleta na spratu, ili uopšte bez ikakvog razloga), protezanje i žustro hodanje gore-dole po kancelariji, a mudro je i da ustanemo i hodamo dok razgovaramo telefonom.

joga 1 Kako da vežbaš posle tridesete

Stručnjaci savetuju da praktikujemo treninge sa intervalima visokog intenziteta, kao što su sprint i vožnja bicikla (u kojima srce radi i do 80 odsto brže od uobičajenog broja otkucaja), koje ćemo prekidati periodima mirnijeg vežbanja, niskog intenziteta. Ovakva vrsta vežbanja takođe ne oduzima mnogo vremena – dvadesetak minuta je sasvim dovoljno.

Ženama se posebno savetuju Kegelove vežbe (naročito posle porođaja) da bi mišići dna karlice održali elastičnost i snagu i da bi se sprečile neprijatnosti u starijim godinama (inkontinencija).

Ako do sada niste radili jogu, posle tridesete biste mogli da počnete da otkrivate koje vam joga vežbe najviše prijaju.

Editors choice