Hot topics

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Posle tridesetih – dolaze četrdesete i tada već počinjemo da osećamo dejstvo godina, naročito ako imamo kilograme viška i ako su već počele predklimakterične tegobe. Stručnjaci savetuju vežbe otpora, kao optimalan način sagorevanja kalorija – one sprečavaju nakupljanje masnoće i podstiču sagorevanje kalorija, a takođe sprečavaju drastičan pad mišićne mase u narednim decenijama. Ako vas muče bolovi u leđima, koristan je pilates, a joga je i dalje najbolji izbor – vežbe možete kombinovati, ili na mesec dana smenjivati načine treniranja. Kako se bližite pedesetoj, prolazite kroz menopauzu ili ulazite u nju, smanjuje se nivo estrogena, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Intenzitet vežbanja treba umanjiti i prilagoditi – duga pešačenja u prirodi ili kraće, ali brze šetnje, kao i tai či vežbe, biće odličan izbor za održavanje mentalne i fizičke ravnoteže.

Plivanje je takođe veoma preporučljivo, kao i ples – vežbanje treba da bude zabavno i opuštajuće (uz kardio vežbe, kao što je brzo hodanje).

ples Kako da vežbaš posle tridesete

Kondicija se održava aktivnošću, a sa godinama mišići gube tonus i periodi neaktivnosti imaju veće posledice – ne treba se “uležati” i “usedeti” već aktivnosti prilagoditi svojim sposobnostima i zahtevima zdravstvenog stanja. Osim toga, fizička aktivnost održava mentalnu stabilnost i kognitivne sposobnosti, pa je kretanje preporučljivo i neophodno.

Posle šezdesete i kasnije, kad prestanete da jurite i žurite i usporite životni tempo i vežbanje i kretanje se prilagođava sporijem ritmu života. Starost nije tako teška, ako čuvate zdravlje i gajite aktivan odnos prema životu.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Editors choice