Svako od nas ima vezu kakvu misli da zaslužuje. A zaslužujete mnogo. Često svi zaslužujemo mnogo više od onog šta prihvatamo. Treba imati visoke standarde u vezi, to nije ništa loše, ali postoji granica između visokih i nemogućih standarda.

Zato smo napravili checklist kriterijuma koje bi budući ili sadašnji parnter trebalo da ispuni, ali da ti zahtevi istovremeno budu realni, jer nekad umemo da odemo u preterivanje.

O čemu ne treba da pregovaraš?

Razumemo da si se opekla više puta i to je uticalo na to da tvoji kriterijumi porastu. Zato greške i postoje, da bismo iz njih učili. No, postoji razlika između kriterijuma koji glasi: “Bitno mi je da se dobro slaže sa mojim prijateljima”, ili “Mora da bude ljubazan prema mojoj mami” – što su realni zahtevi.

Nerealni bi bili: “Mora da zarađuje minimum 2.000 evra mesečno”, ili “Mora da mi masira stopala svako veče, jer ako neće – to znači da me ne voli dovoljno”. U redu je ako voliš da te neko razmazi u vezi, ali to su svari koje dolaze spontano i nisu nešto što se podrazumeva za zdrav odnos, kao ni velika zarada. Drži se realnih standarda, odnosno onoga što je zaista bitno u vezi.

Razjasni šta su, zapravo, sitnice

Sreću ćine male stvari i te sitnice su zaista izuzetno bitne za vezu. Da li je nastavio da ostavlja čarape na podu iako si mu mnogo puta rekla da to ne radi? Da li se seti sam da usisa i opere sudove? Da li te poljubi svaku noć pre spavanja? Ovo jesu sitnice koje su zaista važne, jer vremenom se gomilaju i bitno narušavaju vezu.

No, koliko god da su sitnice važne, nekad umemo da preterujemo i obraćamo pažnju na toliko nebitne stvari. To na primer mogu biti: “Zašto mi ne kuvaš kafu svakog jutra – dečko moje drugarice to uvek radi”, ili “On ne želi uvek da radi stvari koje se meni rade”. Svaki par ima način funkcionisanja i ovakve stvari zaista nisu određujuće za budućnost vaše veze.

Šta je ono što će te odbiti

Da, na prvim dejtovima treba da budeš pažljiva i da “loviš” crvene zastavice, jer pojedine stvari koje ti tada zasmetaju i koje već primećuješ bi ti verovatno smetale i u vezi. No, bitno je da razlučiš šta su crvene zastavice i uzmi u obzir da je on verovatno prilično nervozan kao i ti.

Zato nemoj odustajati od drugog dejta ako je imao neku glupu šalu, jer možda i on žali što ju je izrekao. Crvena zastavica je ako se takvo ponašanje ponavlja. Dakle, drži visoke kriterijume, ali i realno sagledavaj situaciju.

Da li su zahtevi bazirani na emocijama ili fizičkom izgledu

Super je ako dečko kog ste odabrali super zgodan i lep, ali ne treba da to bude glavni razlog zašto ste ga odabrali. Ovde pričamo o vezi za koju želite da traje i da bude stabilna. Ako trenutno ne želite dugu vezu, već onu koja se bazira na seksu, onda je sasvim ok da birate prema izgledu.

No, za stabilnu vezu je veoma bitno koliko je osoba emotivno zrela. Da li želi iste stvari kao vi, da li život posmatrate na sličan način? To su stvari na koje treba da obraćate pažnju, a manje na to čime se bavi, kako se oblači i tome slično.

Svako od nas ima kriterijume preko kojih ne bi prešao, ali je potrebno da naglasimo da ne treba toliko da povisite svoje da nijedna osoba ne može da ih ispuni. Razmislite da li su vaši kriterijumi neralno visoki zato što ni ne želite da ih neko ispuni.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Jovana Petković

Comments