U vreme u kome živimo teško je upravljati strahom, jer naše anksiozne misli možda nisu tako iracionalne, možda sledeća opasnost zaista vreba iza ugla. Osećaj izloženosti i ranjivosti u odnosu na stvari koje ne možemo da predvidimo i da kontrolišemo, možemo da smanjimo tako što ćemo izgraditi trajnu otpornost, uz tehnike i strategije koje mogu da nas prizemlje svaki put kad naši umovi odlutaju u maglu preterane brige i anksiznosti.

Jednostavni načini da zaustavite anksiozne misli

Imenujte svoju anksioznost

Dobar deo upravljanja strepnjom i teskobom tiče se razumevanja – anksiozne misli se ne pojavljuju niotkuda, one su vezane za naše strahove i nesigurnosti u raznim oblastima života i delovima sebe, a kad se pojave, upliću se i pojačavaju jedna drugu, dok uznemirenost raste. Pre nego što dosegnemo paniku, pre nego što nas preplavi osećanje bespomoćnosti, bezizlaznosti i straha da gubimo razum, potrebno je da anksioznost prepoznamo – i da joj se obratimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Anksioznost dolazi iz mnogih izvora koji uključuju strah od nepoznatog, želju za kontrolom, napetost ili višak energije – ako možemo da identifikujemo koren onoga što osećamo i posmatramo anksioznost kao odbrambeni mehanizam u stanju preopterećenosti, možemo početi da analiziramo stvari nivo pretnje sa kojom se suočavamo. Na primer, pitanje pripreme ručka ima mnogo manju težinu od pitanja padanja ispita. Ako ste pod stresom zbog spremanja ručka, kao da ste pali na ispitu, možete prepoznati da je anskioznost, a ne samo iskustvo, ono što utiče na to kako se osećate i ponašate. Ako možete to da prepoznate, onda možete da omeđite prostor osećanja, da dišete duboko i kažete svojoj anksioznosti da je prepoznajete i da može da se udalji.

Pročitajte i ovo: Kako da smanjiš nivo kortizola i kanališeš stres i anksioznost

Usporite da biste zaustavili anksiozne misli

Ovo nije primenljivo na trenutak kada ste aktivno traumatizovani, ali kada vas strah sprečava da radite ono što vam predstavlja zadovoljstvo, ili ste iscrpljeni radom sopstvenog unutrašnjeg motora, potrebno je da usporite, kako biste usporili i zaustavili anksiozne misli.

Orijentišite se na sadašnji trenutak. Ako ste izgubljeni u prošlosti ili neizvesnosti zbog budućnosti, pokušajte da se ukorenite u trenutnom čulnom iskustvu. Navedite pet stvari koje vidite, pet koje čujete i nekoliko koje možete omirisati. Pokušajte da se fokusirate na objekat koji vidite, vraćajući pažnju na njega kad misli počnu da ubrzavaju.

Ritualizujte svakodnevne aktivnosti. Na primer, obratite pažnju na osećaj četkice za pranje zuba u ruci i ustima, primetite kako pasta za zube miriše, polako perite zube, ne razmišljajući ni o čemu drugom.

Vežbajte da zamišljate sebe na stvarnom ili izmišljenom mestu na kome se osećate bezbedno i smireno. Pišite o ovom mestu, sanjarite o njemu, nacrtajte ga. Obratite pažnju na ono što se dešava kad provodite vreme zamišljajući sebe na tom mestu. Radite ovo svaki put kad se osećate izbezumljeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zamislite svoje nametljive anksiozne misli kao vozove koji prolaze prugom – stojite na peronu i posmatrate kako vozovi vaših misli dolaze i odlaze, ulaze u stanicu i prolaze. Ne ulazite u te vozove, samo ih gledajte kako prolaze.

Nacrtajte svoju anksioznost, strah ili brigu. Izrazite ta osećanja kroz likove u priči. To će vam pomoći da bolje razumete svoja osećanja i steknete izvesnu objektivnost, što vam opet može pomoći kada ste opterećeni i u stisku svojih strahova. Napravite još crteža, priča i zapisa o osećanjima sigurnosti i radosti. Posmatrajte ta osećanja – kako izgledaju, kako govore, kako se kreću?

Tretirajte sebe sa saosećanjem i nežnošću. Kad se osećate uznemireno, umijte se hladnom vodom ili samo poprskajte lice, podsetite se da ste u ovom trenutku bezbedni i duboko udahnite. Ponašajte se prema sebi kao prema uplašenom detetu (ili životinjici) koje nećete umiriti tako što ćete ga kritikovati, vikati ili zahtevati da se smiri, već tako što ćete biti nežni, ljuškati ga i uveravati da je sigurno. To je prava briga o sebi.

Pročitajte i ovo: Koraci koji će ti pomoći u kontroli anksioznosti

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments