Za razmenu informacija i zadovoljavanje radoznalosti koja se uvek javi, ponekad iz pogrešnih motiva (da li me voli više nego nju, da li sam ja bolja osoba, da li sam dovoljno posebna za njega) dovoljno je dati iskrene, ali uopštene odgovore, bez mnogo detalja. Skica bivšeg odnosa je dovoljna. Recimo, bili smo mnogo zaljubljeni, ali vrlo nezreli i bilo je tu mnogo ljubomore i povređivanja, ili, povezivala nas je hemija, ali nismo imali mnogo toga zajedničkog inače, ili obrnuto, dobro smo se slagali i poštovali i bili smo jako dobri prijatelji, ali nije bilo dovoljno hemije među nama, ili, nismo mogli da nađemo rešenje za neke probleme i pređemo preko nekih stvari… U dve rečenice možete dati (i dobiti) jasnu sliku bivšeg odnosa, bez mnogo detalja koji bi opterećivali partnerovu maštu. Na taj način ćemo pokazati da smo iskreni, ali i diskretni, da imamo iskustva, ali da nas ono ne ograničava u novom odnosu, a možda možemo i da zahvalimo tom iskustvu, jer smo sada malo mudriji, tolerantniji i spremniji za partnerstvo.

Nikada ne treba da ogovarate bivše i da o njima govorite sa nepoštovanjem, jer ste u svakoj vezi, pa i onoj najgoroj, nešto bitno naučili. A jedino na taj način i možete da ostavite prošlost iza sebe – ona je vredna i validna, jer vas je dovela dotle gde ste sada i zahvalni ste za sve što ste iskusili i naučili, to vam pomaže da izbegnete ponavljanje grešaka i da više vrednujete ono što imate.

Normalno je da se u novom odnosu osećamo nesigurno i zato tu nesigurnost ne treba podsticati pričama o prošlosti, nego o tome koliko nam je vredan i važan naš odnos, koliko je partner poseban za vas i koliko ste srećni što ste ga sreli. Jer, istina je da svog partnera volite onako kako druge pre njega niste – on je novo iskusvo u vašem životu, a vi ste sada spremniji nego ranije da to cenite i da učinite sve da bude, dobro, pravo i stabilno.

Izvor fotografija: instagram.com/independentlovers

Brankica Milošević

Comments