Ne morate da poznajete nikakve meditativne tehnike i da zalazite u neke uzvišene duhovne sfere, ako vam je to strano. Postoje obični načini i taktike za isključivanje mozga, koji zuji poput košnice i ne da vam da se opustite i prestanete da brinete.

Samo promenite perspektivu – nije mozak taj koji ne da vama da se odmorite od brige, nego ste vi taj koji ne pušta mozak na miru. Napeti ste, obuzeti mislima, nesrećni, iskidani, mislite, mislite, mislite i ništa ne možete da smislite, jer ste pod nabojem. Rešenja dolaze kad se opustimo, a ponekad nam rešenja nisu ni potrebna – samo nam je potrebno opuštanje.

Ne kukajte i ne pričajte o svojim problemima

Razgovaranje o problemima je konstruktivno ako ostaje u domenu razmene iskustva – jer neko je možda imao isti problem, pa je pronašao pomoć i rešenje koje može da vam preporuči. Ali ako krenete u strastvenu analizu svakog detalja situacije koja vas opseda i muči sa osobom koja je isto tako sklona detaljisanju, zajedno ćete samo stvoriti još više insinuacija, pretpostavki i imaginarnih scenarija, posle čega ćete se osećati ne kao da ste sa nekim podelili teret, nego kao da ste ga udvostručili.

Dakle, ako niste spremni da se obratite terapeutu, bolje zapišite svoja razmišljanja i strahovanja, nego da ih izlažete kao činjenično stanje, koje će slušalac samo potvrditi i pojačati. To je ulaganje energije u problem, a ne u njegovo rešavanje. I odnosi se na emotivne zavrzlame, kao i na priču o ekonomskoj i političkoj situaciji.

4 načina i taktika da isključiš mozak 4 načina i taktika da isključiš mozak
Comments