Da li se i vama desilo da neki deo svog tela osetite otuđeno, kao da nije deo vas? Da li ste nekada osetile kao da vaše telo ne pokazuje adekvatno stanje vašeg duha?

Želim sa vama da podelim jedno svoje takvo iskustvo, iz kojeg sam došla do veoma važne spoznaje.

Jedne mirne zimske večeri sedim sa ćerkom na tepihu, mazimo se i pričamo, i pogled mi pade na moja bosa stopala. Zima bez pedikira, kao i moja zauzetost svim drugim osim svojim telom, ostavila je traga tu, baš na tim mojim bosim stopalima. Delić sekunde pre nego što je ijedna misao prošla mojim umom, osetih nelagodu i strah. Jedan usputni pogled na moja bosa stopala pokrenuo je lavinu nečeg nepoznatog u meni.

anja Dt86cdOH x4 unsplash scaled e1618235157375 Kako je jedan usputni pogled na moja bosa stopala promenio moj doživljaj starosti

A zatim su usledile misli:

“Bože, ovo nisu moja stopala! Ovo su stopala starice! Ja nisam ostarila ovako kao moja stopala, ja se osećam mlado i poletno!”

Osetih otuđenost od delova svoga tela. Osetih otuđenost od sebe. Osetih strah od starenja i smrti, sve odjednom. Gledam ja njih, gledaju ona mene, i zapitah se kada i kako su tako ispucala, izlizala se, ostarila, ta moja stopala. U tom trenutku osetih se, povrh svega, kao stranac u svom telu.

A onda, iznenada, kao šapat nepoznatog inspicijenta, začuh sledeće reči:

“Zaboravila si, draga, kuda smo sve gazile. Zaboravila si sve te pređene kilometre i sve te pregažene staze. Seti se svih koraka isplesane salse, tanga, valcera, a ponajpre se seti slobodnog stila plesa koji si upražnjavala toliko puta, zajedno sa nama, zahvaljujući nama, i uz pomoć nas. A gde su u tvom umu zauzele mesto one džombave i neravne njive i bašte po kojima si okopavala i brala, sve one livade i poljane po kojima si trčala i valjala se?”

“Šta je sa tragom sitnog peska, krupnog kamenja i oštrih stena na brojnim plažama na kojima si svoju izbledelu kožu poželjno izlagala suncu i moru, i to si zaboravila? Teret tolikih kilograma koje si nosila, teglila i vukla u kesama, torbama, na leđima, ramenima, u materici, na šta i na koga je bio oslonjen, jesi li se zapitala ikad? Možda ti je bilo teško pa si s uma skrenula sećanje na sve one sate za vreme kojih smo te držale pored tatinog groba, i dok je zemlja pucala pod nama od hladnoće, i dok se trava vidno sušila od žege? Seti se i biće ti jasnije.”

Kao da su žive, preplaviše me i usisaše u suštinu svog značenja sve te živopisne slike, i doživeh u isto vreme i sreću i tugu, kao dve strane istog novčića.

Pa mi na um padoše reči koje sam čula u filmu “Wonder”, kada ih Julia Roberts u ulozi majke upućuje sinu koji pati, jer ga vršnjaci vređaju i ponižavaju zbog fizičke mane sa kojom je rođen i razlikuje se od drugih:

“Sine, ovo u nama, naša duša, mapa je puta kojim ćemo ići. Ovo spolja, naše telo i naš izgled, mapa je puta na kojem smo bili.”

I nekako mi se sve razbistri.

lenin estrada tMhS tZzySg unsplash scaled e1618235377673 Kako je jedan usputni pogled na moja bosa stopala promenio moj doživljaj starosti

Shvatih, a još više osetih dubinom svoje duše, istinitost čuvene izjave da nije važno koliko godina imam u svom životu, već koliko života u svojim godinama. Nije važno koji broj svećica duvam na rođendanskoj torti, već koliko snažna iskra svetlosti gori u meni.

I zato, drage moje, kada i ako se osetite loše, razočarano ili uplašeno povodom starenja svog fizičkog tela, za trenutak zastanite, udahnite duboko I zapitajte se: Kojih je sve iskustava ovo telo svedok? Kuda sam sve stigla, šta sam sve mogla i šta sam sve uspela zahvaljujući svom telu? Koliko puta je osmeh ozario ovo moje lice pa danas imam privilegiju da moje bore tome svedoče? Kakvu sam sve ukusnu hranu probala sa kakvim divnim ljudima na divnim mestima, pa obline moga tela to i dokazuju? Ima li dobitka bez rizika i može li se život živeti a da to ne ostavi vidljiv trag?

Možda tada shvatite da ta mapa zvana vaše telo pokazuje da ste prešle izuzetno zanimljiv, bogat i izazovan put, nekada jako težak, nekada očaravajuće lagan, na kome ste i dalje redovan putnik sa važećom kartom! Zato, dozvolite sebi da osetite zahvalnost na svim tim doživljenim iskustvima koja su vam vaše godine podarile, osetite zahvalnost na svim borama, sedim vlasima, osušenoj koži i iskrzalim noktima, jer su oni dokaz bogatstva vašeg života.

Ana Rodić – Kouč za lični razvoj, NLP master i hipnoterapeut

Više informacija možete naći na sajtu i društvenim mrežama.

Naslovna fotografija: unsplash.com

WELLBEING je nova kategorija WANNABE MAGAZINE-a,
kreirana sa ciljem postizanja životnog balansa kroz edukaciju o dve glavne kategorije blagostanja - fizičkom i psihičkom/mentalnom čime želimo čitaoce da motivišemo da naprave promenu i da ih usmerimo u pravcu novih lifestyle navika sa pozitivnim uticajem na njihovo zdravlje.Saznaj više o svim WELLBEING temama na LINKU.Prati WANNABE MAGAZINE na

Comments