confident woman looking in mirror Kako je patuljak postao div?

Zaljubljenost. Kada, zašto i u koga se zaljubljujemo? Da li smo u zaljubljenosti ravnopravni?

Svako se zaljubljuje u sebe. Lik u ogledalu. Vaš dragi/draga je vaše ogledalo, projekcija vas kakvi biste želeli da budete. Vi se zaljubljujete u svoju sliku pored te osobe tj. zaljubljeni ste u vaš doživljaj sebe pored te osobe. Naravno, uvek se zaljubljujemo u one, koji nam se čine boljim od nas samih. Tada, naš objekat zaljubljenosti postaje div u našim očima. Baš je to odgovor na čuveno pitanje: “Zašto je jedna osoba uvek više zaljubljena?”

Ukoliko ne želite da vi uvek budete patuljak koji trčkara za divom, imate dva izbora: da postanete div tj. da sustignete i prestignete svog diva ili da nađete nekoga za koga ste vi div. Drugi izbor je mnogo lakši i pravi odmor – ako vam je to potrebno, samo napred, patuljaka u vašoj okolini ima koliko hoćete. Ali, kada ste već zaljubljeni, a samim tim sumnjam da želite da dignete ruke od svog diva, preostaje vam samo da postanete div za vašeg diva. Naravno, kada to postignete dolazi do zamene uloga, a samim tim i postoji opasnost da vam vaš, sad već bivši div, postane nezanimljiv i da odlučite da potražite drugog diva. To se zove prerastanje. Pojava prerastanja se može izbeći ako poradite na pojavi zvanoj “ljubav”. Ali polako, hajde prvo da postanemo divovi.

Sindrom “div – patuljak” ima mnogo simptoma. Uzmimo za primer fenomen prevare. Dešava se kada vaš div nađe svog diva ili mu jednostavno dosadi patuljak koji ne napreduje, pa poželi novog. Simptom “dođe maca na vratanca” je takođe prouzrokovan ovim sindromom. Naime, vaš bivši div je sposoban da čami i prede ispred vaših vrata kada vi zavladate zemljom patuljaka. Dakle, sada je jasno zašto želimo da budemo divovi.

Kako postati div?

Prvo sedite, uzmite papir i olovku i napišite sve svoje kvalitete. A onda, maksimalno radite da postanete još bolji u tome. Pritom, ne mislim na kvalitete tipa dobra pozadina, seksi noge, moćne pločice na stomaku ili izvajan biceps i triceps. To su kvaliteti koji čine jednu lepu fotografiju. Ako su vam oni bitni, stanite u izlog i gledajte ljude dok vam se dive. Problem je u tome što će svi ti ljudi, posle par minuta, nastaviti svojim putem. Kome još može da se diže stalno na istu nogu? A teško i da će nastati potop kada vam bljesne taj izvajan biceps iz ultra uske majice.

Drugo, pažljivo pogledajte svog diva. Šta ga čini divom? Šta je to što vam se toliko sviđa u predstavi vas pored njega? Koje div ima osobine, a vi ne? Sada to sve i zapišite. A onda se ubacite u ulogu majmuna (čitaj: majmuna). Gledajte, ponavljajte, imitirajte i činite sve što vaš div čini. Jednostavno, od njega učite da postanete bolji. Radite na svim tim osobinama koje vam fale da postanete div, a onda ih nadograđujte. Radite na njima i više od vašeg diva, prilagodite ih sebi i dajte im lični pečat.

Posledica tog rada je najveće zadovoljstvo. Tada postajete zadovoljni sobom, počinjete da volite sebe i više vam ne smetaju ta dva kilograma viška. To je čuvena harizma. To će vas izdvojiti iz gomile – vaš lični doživljaj sebe. Kada to ostvarite, vi postajete div i objekat zaljubljivanja.

Div je vaš učitelj. Svaki dostojan učenik prevaziđe svog učitelja. Međutim, ovo nije rivalitet. Razlika je suštinska. U ovom slučaju, vi ne želite da uništite svog diva, ne idite putem destrukcije. U svom divu pronađite inspiraciju, a onda mu zahvalite najbolje što umete, jer ste zahvaljujući njemu postali bolji čovek!

P.S. Ne zaboravite, za svakog diva uvek postoji div, a samim tim i inspiracija za dalje napredovanje. Samo ih je kasnije malo teže pronaći.

P.P.S. U celoj ovoj priči, pazite samo da se ne ugledate na plagijat ili da ne završite vezani kao Guliver.


Sara Mrkić živi dva života. Jedan ljudi vide i nazivaju “ljubav, moda i razonoda”, a u sebi nosi sasvim drugačiji svet. Uživa u svakodnevici kao i svaki hedonista, ali to nije ono što je istinski ispunjava. Pokreće je izazov. Svoj svet pronalazi u izjavi Fridriha Ničea: ”Oni koji su viđeni dok igraju su okarakterisani kao ludi od strane onih koji nisu mogli da čuju muziku”.

Comments