Ah, ti dosadni prijatelji koji se jave baš kad ne treba. Kako ih odbiti? Onda kada vam krene u životu, zaposlite se ili npr. nađete dečka, pa samo idete stepenik po stepenik više, onda vas se sete svi… i prijatelji i neprijatelji, i oni zabavni, ali i dosadni. I onda ne znate kuda ćete i kako ćete. Ali, mi imamo rešenje za vas i pomoći ćemo vam da izvučete živu glavu.

Ovo je najčešći slučaj kada su drugarice u pitanju, jer smo mi devojke nezasite u ispijanju kafa, ali nekad se dogodi nešto u našim glavama da nikako ne želimo da odemo na trač partiju sa određenom osobom.

Prvo da utvrdimo šta u stvari znači poziv na kafu? Bezvezno čavrljanje i smehotres do suza? Ili: stalno gledanje u telefon i na sat i slušanje tračeva i tuđih problema koji vas ama uopšte ne interesuju? Ukoliko je ovo drugo, onda je ovaj tekst baš za vas.

Nezadovoljni ste i pitate se gde su bili svi ti ljudi kada ste očajnički tražili zabavu i povod za razgovor. Istina je da je famozni poziv na kafu nekada bio vaš spas, a sada vas toliko smara da vam ne pada na pamet da trošite svoje dragoceno vreme na bezvezno čavrljanje.

Pa ovako. Kada vas na kafu pozove neko ko vas je nekoliko puta u prošlosti odbio sa veoma glupim izgovorom, vi učinite isto to. Po staroj, narodnoj “dobro se dobrim vraća”, vi vratite ono što ste dobili kao odgovor.

A evo i primera. Ako vam je ta dotična drugarica rekla: “Jaoo, draga, ne mogu ovih dana. Zaista sam zauzeta.” Onda lepo isto to uzvratite. Posao može biti odličan izgovor. Posebno ukoliko ste opravdano zauzeti, stavite do znanja sa kojom količinom stresa i posla morate da se suočite.

Slika16 Kako ljubazno odbiti poziv na kafu?

Posla mi je preko glave, ali i dosadna poznanica koja navaljuje da idemo na kafu

Takođe odličan izgovor za, takoreći, ispalu, može biti dečko. Malo zločesto, ali šta da se radi. “Išla bih na kafu, ali ne mogu zaista, obećala sam dečku da ćemo se videti”. I tu je kraj svakoj diskusiji.

Slika24 Kako ljubazno odbiti poziv na kafu?

Ispijanje kafe sa drugaricom podrazumeva osmeh na licu

Hmm, neki kažu da treba naći zamenu koja će umesto vas otići na kafu. Ali, ne, to nikako nije prihvatljivo, jer će se osoba koja vas je pozvala osetiti uvređenom, sa punim pravom. A, ipak, možete pozvati još nekog da vam pravi društvo i to će ublažiti dosadu i čak se možete super provesti.

Možda da slučajno pomerite kafu za sledeći dan, kada je ona zauzeta? Takođe stvar koja ne priliči finoj i kulturnoj devojci, ali možda pomogne.

Odličan izgovor može biti i lično stanje. Jedino žena ženu može da razume kad joj se ne izlazi iz kuće, jer joj je prljava kosa ili joj je pukao nokat.

Možda je teško reći “ne!”, ali je još teže baviti se nebuloznim temama i biti u društvu osoba koje vas čine nervoznim i depresivnim. Ne treba dozvoliti sebi da se ispijanja kafe pretvore u čisto jadikovanje. Zato, ili krenite sa promenama ili recite ne prijateljima sa kojima ne volite da pijete kafu.


Violeta Stojanović

Comments