Kada sam završila studije mislila sam da će mi fakultetska diploma biti ulaznica koja će otvoriti mnoga vrata, a ja ću da odaberem gde ću da uđem. A onda je došlo suočavanje sa istinom! Nisam imala nikakvu garanciju u svojim rukama, a još manje priliku da pokažem šta sam naučila.

Danima sam sedela ispred kompjutera, pohodeći sve moguće sajtove koji nude oglase za posao. Čitala sam ih i na stranicama dnevne štampe. U početku sam slala svoju biografiju na svaki koji je odgovarao mojim kvalifikacijama. Onda sam malo proširila kriterijume, pa sam aplicirala i za one poslove koje sam mogla da radim i bez diplome. Tako je vreme prolazilo, a ja sam povremeno odlazila na razgovore za posao, nakon kojih se najčešće sve završavalo. Oni koji su me zvali da radim, iako nisu bili registrovani kao volonterska organizacija, tražili su da za početak, koji nije vremenski ograničen, radim “za džabe“.

Pokreni se za posao1 Kako naći posao?

Potraga za poslom je trajala, a ja sam počela da razmišljam o rečenici koju sam kao mala jako često slušala od oca, a to je: “Sam svoj gazda“. Zamišljala sam sebe kao poslovnu ženu, gazdaricu i bilo mi je super. Međutim, kada sam stavila na papir sve što mi treba za otpočinjanje biznisa, uključujući pre svega finansijska sredstva, moje iluzije o gazdovanju su se srušile. Činjenica da ne znam ništa o otpočinjanju bilo kog posla me je dodatno obeshrabrila.

Lutajući po Internet stranicama koje bi mi mogle pomoći, naišla sam na pokrenisezaposao.rs Pa ja to i hoću, ali kako?! Iščitala sam savete za pokretanje posla, kao i primere uspešnih poslova koji su pokrenuti zahvaljujući ovom programu. Kada sam saznala da će projekat biti javno predstavljen 17. decembra u Mikser House, gde ću moći da čujem priču onih koji su uspeli zahvaljujući njemu, bila sam oduševljena. Imam dovoljno vremena do 31. januara, dokle traje konkurs, da se informišem o svemu.

Dok se spremam za panel diskusiju i razvijam moju poslovnu ideju, radujem se nastupu rok benda “Škrtice“, koji će svirati nakon toga. Šta više mladi da požele, pored razgovora o pokretanju sopstvenog posla i uživanja u muzici!

Marina Pavlović

 

Comments