Perfekcionizam

Težnja ka savršenstvu je saboter sreće i zadovoljstva – zato što savršenstvo ne postoji, ili se doseže samo na momenata, a onda se sve pokvari i opet bude nesavršeno, delimično, manjkavo, životno. Ako žudiš za savršenstvom, usmeri svoju težnju na nešto kreativno – slikaj, piši, ispoljavanjem svoje mašte možeš da dosegneš savršene svetove. Stvaraj svoje imaginarno savršenstvo, a život uzimaj takvog kakav je i uživaj u njemu, nemoj pokušavati da ga popraviš i usavršiš. Osim ako ne misliš da ostaneš razočarana, celog života.

Superherojstvo

Ti si super žena i možeš sve sama. Odlično. Vrlo je popularno biti žena zmaj, samo što je konkurencija ogromna. Uopšte nije ništa posebno biti žena zmaj, jer to je svaka zaposlena žena koja je istovremeno majka, supruga, ćerka, prijateljica, humanista, umetnica… Užasno nas je mnogo. Sagorevamo u svojoj samodovoljnosti i samostalnosti. Umesto superherojstvu, teži mudrosti – upoznaj svoje granice, priznaj svoje slabosti, traži pomoć tamo gde ti je potrebna, dozvoli drugima da budu heroji i da ti priskoče u pomoć i preuzmu svoj deo odgovornosti, podeli dužnosti i obaveze i olakšaj sebi život – jer to niko drugi neće učiniti za tebe.

Preterana samokritičnost

Ono što opraštaš drugima (gledaš im kroz prste, nalaziš opravdanja i govoriš “ma nema veze”), sebi ne opraštaš. Suštinska pozitivnost, kao i ljubav kreće od sebe, a i to se uči. Dakle, ponašaj se prema sebi kao prema najboljoj prijateljici, a ne kao prema zamorčetu (mada bi zamorče sigurno tretirala sa više humanosti), ne posmatraj svoje slabosti i nedostatke kroz lupu, ne upućuj sebi reči omalovažavanja i uvrede, nego postupi isto kao kad neko drugi, tebi drag, napravi neku glupost ili propust. Reci sebi “nema veze”, ili “drugi put ću više voditi računa” ili “nisam se najbolje snašla u ovome, ali naučiću“… A kad ti nešto uspe i kad si zadovoljna, raduj se, skači i pevaj (odigraj ritualni pobednički ples), časti sebe nekom sitnicom – odaj sebi priznanje na svaki način.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević

Comments