Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) bez sumnje uspešan je mladić.

Osim što je grdno bogat i tu skoro se oženio veoma ljupkom damom, napravio je najveću i najznačajniju društvenu mrežu. To je podvig za nekog ko je sam prilično trapav kad su međuljudski odnosi posredi.

Da li je Markova prošlost sa kučkom koja ga je šutnula, u inat kojoj je i napravio “Fejsbljak”, uticala na sve nas? Da li je “Fejs” zapravo Markova osveta svim ženama? Ko je profitirao od načina na koji se danas prate društveni odnosi?

Evo ko je nastradao! Zgodne ženske. Sve one koje su ga odbacivale zbog toga što je ziljavi štreber. Kako su nastradale? Pa, tako što je najveća kletva dame da se nađe poređena sa drugom. A šta je Facebook muškarcima doneo do priliku da lako nađu lepu devojku, doznaju sve o njoj i zatim nađu “bolji primerak”?

E, sad.

To je sve lepo i ide na ruku devojkama i momcima koji su sami i traže plen. Facebook mu dođe kao ljubavna špijunska mreža. Bolja čak i od dejting-sajtova, jer tamo ionako svi lažu, a na društvenoj mreži se može (ipak) malo bolje prozreti ko je ko – ili barem, šta radi.

Dakle, samim time što svi vide sve, može lako da se dozna ko s kim šuruje, ko s kim izlazi, ko se čime zanima. Dodajte tome i čet (chat), te razne albume, “lajkovac” i aktivnosti, pa se dobija potpuni obaveštajni profil svakoga od nas.

I tu je zez koji je Mark uvalio parovima, mladim, starim, bračim, vanbračnim. Facebook je možda dobar način da nekog upoznate, ali je svakako još bolji da vam rasturi brak i vezu. Evo i kako.

Relationship status

Uzmimo, na primer, da vam je status bio “single”. Onda jednog dana promenite ga u “in relationship”. Počinju komentari, čestitke i zadirkivnaja. Od tog trenutka, svi vaš prijatelji, drugari, poznanici, potencijalni rivali, njegovi ili njeni roditelji, rođaci i družina kreću da prate šta se dešava zluradujući se danu kada se status pretvori u “it’s complicated” i konačno utihne ponovo do “single”.

Za neke, ova tranzicija predstavlja mučenje, javno sramoćenje. Mnogima je i samo objavljivanje da su u vezi pakao. Da ne pominjemo svađe koje mogu da izbiju: “Zašto nisi promenio status, ništa ti ne značim, kmeee!”, “Kako to misliš komplikovano? Daću ti ja KOMPLIKOVANO!”

nas1 Kako nam je Mark Zuckerberg zabiberio čorbu

Važno je da si se ti oženio, a nas ko šiša

Dakle, osim što je momcima dao mogućnost da umesto za porno-glumicama balave za komšinicama, Facebook ih je naterao da nose (virtuelni) prsten i javno oglase da su zauzeti. Zbogom flertovanju levo i desno, osim ako nećete da vas njena drugarica prijavi…

Comments