Nemamo prava da se ljutimo kad nas muškarci prozivaju za sterotipna ponašanja, odnosno, kad misle da su sve žene iste, jer i mi radimo to isto – optužujemo ih da su svi isti. Za stereotipe smo sami odgovorni i svako je dužan da poradi na sebi i na svom odnosu sa emotivnim partnerom – i da pronađe izlaz iz ćorsokaka u koji nas uteruju stereotipi.

Ljubomorna paćenica

Sumnjičava si i nepoverljiva, a ako ti se ukaže prilika, svakako ćeš dograbiti njegov telefon i proveriti poruke. Nedopustivo. Sa druge strane, danas je “mikroprevara” uobičajena stvar, a ako on strogo pazi da ne ostavi telefon bez nadzora, verovatno i ima šta da krije. Stereotip ćorsokak – muškarci računaju na “poštovanje privatnosti” zato što ga zloupotrebljavaju, a mi smo ljubomorne i nesigurne, zato što se rukovodimo stereotipnim ubeđenjem da oni sigurno nešto kriju i da se drže ozloglašenog muškog stava “nikad ne priznaj“.

Poverenje je u ćorskokaku. I na čemu ćeš onda izgraditi odnos?

Šefica

Uvek izdaješ naređenja i organizuješ sve oko sebe i tačno znaš šta on treba da uradi, kada i na koji način – ti si kučka koja šefuje i naređuje, ma kako ljubazna pri tom bila. Ti si “krckalica” za njegova mu… za njegov osetljivi ego, eto šta sa tobom nije u redu.

Ali to je put u ćorsokak jer – on nije organizovan kao ti, ne voli da razmišlja unapred, treba mu da ga neko natera da se pokrene i uradi nešto korisno i najudobnije mu je kad ima ko da mozga umesto njega i da ga raspoređuje. Dvostruki poeni za njega – em ne mora da misli, em ima zašto da se buni i negoduje (i mulja ti iza leđa). Šta sad? Ako ga prepustiš samom sebi, biće uvređen i misliće da si digla ruke od njega i da ti nije stalo – zapravo, nećeš ni moći da ga ostaviš na miru, sve dok ti je stalo, ili dok on ne počne da pokazuje znake očovečenja i osamostaljivanja.

U ćorskokaku je zrelost i odgovornost. I tvoja, ne samo njegova.

Comments