Naučnici širom sveta već dugo pokušavaju da otkriju kako naše emocionalno stanje utiče na zdravlje, odnosno koje emocije izazivaju određene bolesti. Poznato je da naši emocionalni odnosi sa drugima, kao i emotivne reakcije na svakodnevnicu, su važnije za dobro stanje našeg organizma, od svih velnes programa, medicinskih tretmana ili suplemenata.

Fiziološke senzacije doživljavamo u zavisnosti od toga da li smo ljuti, uplašeni ili srećni. Najpoznatiji primer, koji je svako nekad u životu iskusio je osećaj stida. Kada se postidimo, pocrvene nam obrazi. To samo pokazuje da nam je energija u tom momentu skoncentrisana u mišićima lica. Tako je i sa drugim emocijama, u zavisnosti od toga šta osećamo, tako nam je i energija raspoređena u organizmu.

emotionsheatmap1 Kako naše telo reaguje na emocije

Prvo istraživanje koje je pokazalo u kojim delovima našeg tela se koncentriše energija, u zavisnosti od emocije koju trenutno osećamo, uradila je grupa Finskih naučnika. U njemu je učestvovalo 700 dobrovoljaca iz Finske, Švedske, i sa Tajvana. Mapa koja je dobijena pokazuje da svaki tip emocija aktivira mrežu specifičnih oblasti tela, koje se razlikuju od onih koje aktiviraju druge emocije. Svaki tip emocija nosi jedinstvenu energiju i drugu frekvenciju vibracija u telu. Sve ćelije, membrane, tkiva, žlezde i organi vibriraju na precizan način u nama i svi su pod uticajem određene emocije koju doživljavamo.

Emocija koju najsnažnije doživljavamo, sudeći po rezultatim istraživanja, je sreća. Tada nam je celo telo pod uticajem energije, koja je naročito skoncentrisana na licu i u grudima. Druga po redu je ljubav, na koju reagujemo licem, grudima, ali i stomakom, pa otud ona priča o “leptirićima u stomaku”.

Zanimljivo je i otkriće da se prilikom gađenja, energetski najviše aktivira deo oko usta u grla. Ljutnja takođe aktivira glavu i grudi, ali i ruke, naročito u predelu dlanova. Zbog toga, verovatno stiskamo šake u pesnice kada smo ljuti.

Olivera Denčić

Comments