To znači, kažu stručnjaci koji su temeljno proučavali hemiju ljubavi, da su vaši imunološki sistemi podudaran spoj, odnosno, imaju suprotne odlike (kao baterije – negativan i pozitivan polaritet), zbog čega potomstvo ima šanse da pokupi najbolje odlike od oba roditelja i da ima snažniji imuni sistem od vas.

Hemija koja utiče na muški mozak i povezana je sa osećanjem privlačnosti i uopšte, uzletom emocija u vezi, tiče se ženske ovulacije. To je nešto kao kad životinje imaju teranje – tokom ovulacije žene šalju hormonsku, mirisnu i organsku poruku da su spremne da prime muško seme, a i same često prijavljuju da im je nivo libida tada najviši.
Priroda se poigrava sa nama i koristi nas za reprodukciju, koristeći trikove koje nazivamo ljubavlju – tako bi otprilike mogla da glasi naučna definicija ljubavi.

I još, stračnjaci tvrde da se suprotnosti ne privlače, ne na onaj način kako smo navikli da to posmatramo i shvatamo. Potrebno je da dvoje ljudi ima slične stavove, vrednosti, razmišljanja, nivo inteligencije, stepen obrazovanja, sličnu kulturu i seksualne sklonosti da bi veza funkcionisala, odnosno, da bi bili kompatibilni. Onaj aspekt privlačnosti suprotnosti koji jeste prisutan i evidentan, odnosi se na divljenje partneru zbog nekih osobina koje priželjkujemo da razvijemo – veće samopouzdanje, viši nivo opuštenosti, ili više discipline i organizovanosti, više kreativnih aktivnosti, izražen smisao za humor, pozitivnije životne stavove. Ljubav uvodi u naš život nove kvalitete i sadržaje, koji bi trebalo da budu oslobađajući i da šire naše vidike, da nam donose mir, ispunjenost i stabilnost. U suprotnom, osećanja ostaju na nivou zavisnosti od “ljubavnih hormona”, od fascinacije i stanja zaljubljenosti.

Izvor fotografija: instagram.com/kattya_lisa

Brankica Milošević

Comments